Publicerat på Lämna en kommentar

Hudkrämer mot atopisk eksem

Vad glad man blir då kunder hör av sig och berättar om hur bra hudkrämerna är i Monicas bod.

Idag 28/12 fick jag ett meddelande från en lugn och glad mor till sin 5-åriga dotter som har atopisk eksem.

Sedan i tre år har hon besökt olika läkare och fått diverse Kortisonkrämer, men inget hjälpte.

Hon läste mina inlägg på FB om Hampacréme, Johannesörtcréme och Ringblomscrémen och deras antiseptiska egenskaper och

kontaktade mig. Hon ville testa några av krämerna och efter bara 3 veckors test med Hampakrämen ser hon skillnad! Efter en månad ska hon byta och testa en ny av dessa tre krämer osv. och avgöra vilken som är bäst för dottern. Se foton nedan FÖRE och EFTER tre veckor.

FÖRE:

EFTER:

Efter 3 veckor atopisk eksem
Efter 3 veckor atopisk eksem
Publicerat på Lämna en kommentar

Matematik och textil

Idag hade jag min underbara lärarstudentgrupp CF3M50 ht18 Varberg i matematik ”Mönster i naturen” .

Att hitta matematik i allt runt omkring oss och på så sätt inspirera kommande elevers syn på matematik är viktigt för oss lärare. Vilken tur att mitt sticke låg i väskan, det blir många varv i tåget mellan Borås och Varberg, för att tydligt koppla begreppet tessellering till textil. Bården på min tovade mössa är ett exempel på tessellering.

Mössa Andreas
Bården till mössan Andreas.

Visade ytterligare ett exempel på tessellering, här med 3-D effekt, se nedan.

Under workshop ”Mönster i matematik” lysnade vi på P4 Halland Förmiddag där Henrik Murdock (från samma lärargrupp) intervjuades, läste julsaga på G och sjöng tillsammans med sin fru Alexandra. Lyssna 1.34 h fram i programmet och hör hur Henrik läser ”En julsaga på G” helt enlig Galenskaparna och After shave ”Bara ben

Tidigare Julsånger med Alexander och Henrik.

God jul på er studenter!

Relaterad bild

 

Publicerat på Lämna en kommentar

REKO-ring Borås 18-11-22

Kombucha & Kimchi

Nu ska jag delta på min första REKO-ring i Borås den 22/11-18 kl.18.00-18.45. Jag kommer att sälja Kombucha-svamp, Kombucha-te och Kimchi. Hemma i huset har det bubblat och det har spridits härliga vinägerdoft av fermenteringen av Kombucha och Kimchi. Och varje hylla har varit belamrad!

Ni hittar alla REKO-ringar via Facebook. Där kan man beställa av producenterna och de lokala lantbrukarna livsmedel. I Borås är det marknad varannan torsdag kl.18 vid Bäckängskolans parkering.

Den första ringen startade i Finland 2013 i Österbotten, Jakobstad och Vasa. Läs om historian här. Till Sverige kom den Sverige och Grästorp hösten 2016. Nu har idén spridit sig som ringar på vatten. REKO är förkortningen av rejäl konsumtion och är en organisation som knyter samman matproducenter med konsumenter. Till Borås kom REKO-ringen 2017-03-02 som går att läsa i BT.

 

Publicerat på Lämna en kommentar

En matsked olivolja/dag

Vinnar bild

I Monicas bod använder jag olivolja till nästan alla mina hudprodukter men det är lika viktigt att det vi äter innehåller olivolja, äkta olivolja.

Tag 1-2 msk olivolja med fiskleverolja (omega 3) en gång per dag. Detta kommer din kropp att tacka dig för! Men det måste vara en äkta olivolja och inte en blandning, fusk. Hur vet man att det är en bra olivolja? Gör nedan tester:

1. Dofta! Den ska ha en härlig olivdoft!

2. Test av olivoljan. Ställ den i kylsåpet. Då kommer den att hårdna och bli grumlig.

3. Extra virgin ska det stå på flaskan

4. Mörk flaska, då olivolja lätt förstörs/åldras av ljuset.

5. Den ska vara datumstämplad.

Många positiva hälsoeffekter hör till olivoljan, alltå den äkta! Sänker kolestrolet, minskar risk för hjärt och kärlsjukdomar, de goda magbakterierna ökar, hjälper kroppens immunsystem, bromsar åldrandet, minskar risk för cancer, hjälper att gå ner i vikt osv.

Flera filmer om hälsa har skapats av läkaren Michael Morsley. Inspireras av hans tips och undersökningar.

 

Publicerat på Lämna en kommentar

Tjockare hår

För att få tjockare hår handlar ofta om vad vi äter. Det finns flera råd att hitta via Youtube. Har du tid kan du lyssna till bl.a läkare Dr.Axe .

De råd som ofta nämns är att använda Rosmarinolja i håret. I mina krämer och balsam har jag rosmarinolja, Den kan du enkelt göra, se recept i tidigare blogginlägg.

Dr. Axe nämne även Aloe vera som jag har tillsatt i mitt saltvattenspray.

Vidare talar om kollagenproteiner, B-vitamin och fiskleverolja (innehåller omega 3 fettsyra) alla är viktiga för hårets kvalité. Tillverka din egen oljeblandning av 0,75 ml olivolja och 0,25  ml fiskleverolja (omega 3 olja). Ta 1-2 msk per dag. Goda resultat kommer du att upptäcka inte bara hårkvalitén utan mjukare hud, bättre blodfetter (minskar risk för hjärtkärlsjukdomar) och viktminskning. Alltså bättre hälsa! OBS! En bra olivolja måste det vara! Det finns många ”fusk” olivoljor som inte är hälsosamma!

För bättre hårkvalité är att inte använda flytande schampo då de innehåller vatten. Man kan säga att man köper dyrt vatten i dessa produkter. Flytande schampo innehåller en vattenbas och en oljebas

och är som du vet inte lösliga i varandra. För att få en lösning av dessa baser tillsätter man andra kemikalier t.ex. emulgator och konserveringsmedel. Dessa extra kemikalier torkar ut hårbotten och signalerar till kroppen att tillverka mer fett. Ju mer fett ju oftare måste du tvätta håret, ju torrare blir hårbotten tills det börjar klia och du tappar en massa hår. Att stoppa detta gör du med att tvätta håret med en olivtvål (fast) och efter en månad har fettproduktionen i hårsäckarna stabiliserats och du behöver bara tvätta håret en gång i veckan. Efter hårtvätt med olivtvål ska du använda äppelcidervinäger (med tillsatt rosmarinolja) som balsam. Denna neutraliserar tvålens basiska pH-värde, Skölj sedan håret som vanligt. Sist innan håret torkat kan du spraya håret med saltvattenspray, innehållande bl.a. Aloe vera, och forma din frisyr.

Att bara tvätta håret en gång i veckan!?  Tips! Om du efter ett träningspass känner att håret känns smutsigt/fett så räcker det att skölja håret med vatten. Prova själv att tvätta håret med olivtvål, jag har ett prova  på kit.

Tvätta håret kit

 

 

 

Publicerat på Lämna en kommentar

Lovikkavanten

Naturligtvis ska Monicas bod innehålla Lovikkavantar då jag har mina rötter i Tornedalen och Pajala kommun.

Jag har även stickat sådana under många år men de har fallit i glömska bland allt tovat och ekologiska hudkrämer.

Namnet Lovikkavantar kommer av orten Lovikka i Pajala kommun, Tornedalen.

Bildresultat för lovikka

Vita ullvantar med garntofsar och överkant i olika färger

Lovikkavantar. Foto: Wikimedia Commons, Public Domain

Erika ”Riga” Aittamaa var en fattig skogsarbetarhustru från Tornedalen. Hon var driftig och uppfinningsrik och skapade Lovikkavanten. Idag är vantarna från Lovikka världsberömda.

Bildresultat för lovikkavantar

Historien om Erika ”Riga” Aittamaa

Maria Erika Olofsdotter Kruukka föddes 1866 i Junosuando. Senare bodde hon i byn Lovikka i Tornedalen. Familjen levde fattigt och Erika Aittamaa bestämde sig för att börja sticka vantar till försäljning.

Som hon berättade långt senare i en tidningsintervju kom det en dag en man hem till henne och bad om ett par riktigt tjocka ullvantar för att han frös om händerna. Erika Aittamma såg till att göra vantarna så tjocka som möjligt. Kunden blev dock väldigt besviken och tyckte att hon hade misslyckats. Vantarna blev nämligen stela och hårda. Hon gick hem och funderade. Sedan tvättade hon och ruggade vantarna flera gånger. Det gjorde ullen mjuk och skön och kunden blev väldigt glad över sina nya vantar. Snart började även andra prata om de fantastiska vantarna som Erika Aittamaa hade stickat. Hon har uppfunnit den världsberömda Lovikkavanten.

Så här berättar Erika Aitamaa själv i tidskriften Tornedalen 1936:

”Att jag började sticka de s.k lovikkavantarna berodde på en ren tillfällighet, säger Erika. Vi hade det fattigt i stugan, när barnaskaran växte, och dåförtiden var förtjänsterna dåliga. Jag brukade sticka vanliga vantar åt de rikare i byn. En gång ville någon ha riktigt tjocka slitstarka vantar. Jag spann då riktigt tjockt garn och stickade två par så tjocka vantar att de enligt min mening borde stoppa i flera vintrar. Glad i hågen skyndade jag till mina alsters blivande ägare. Denne var dock mindre tacksam. Han sade att jag t.o.m. hade förstört ullen. Detta hände för 44 år sedan. Jag gjorde nya försök, tvättade dem flerfaldiga gånger och kardade dem omsorgsfullt. Det blev annat resultat. Vantarna blev snart efterfrågade. Isynnerhet forbönderna, som körde lass.från Haparanda, voro,förtjusta i dem. Snart kom det vantbeställningar från olika byar i Tornedalen samt från lapparna. Jag hade börjat pryda dem med flerfärgade garner, varför lapparna gillade dem skarpt. Sedan dess har jag stickat vantar så gott som året om. Det var Gud som gav mig en fingervisning och hjälpte mig, så vi kunnat uppfostra barnen, utan att anlita hjälp från andra. Nu är jag 70 år gammal och skall fortsätta arbetet så länge jag orkar.”

Lovikkavantens framgång

Vantarna blev snabbt väldigt populära och efterfrågan ökade. Erika Aittamaa började även brodera sina vantar med färgat garn. Anledningen till detta var att samerna blev väldigt förtjusta i vantarna men ville även ha de samiska färgerna på mudden. Idag kallas broderiet för Lovikkafärger. Hon försåg också vantarna med en tofs så att de kunde hängas på tork över spisen eller elden.

De många beställningarna gjorde att Erika Aittamaas familj fick det bättre ställt. Hon insåg också att hon inte klarade av att tillfredsställa alla kunder. Då bestämde hon sig att lära andra kvinnor i byn att sticka vantar. Hon ställde höga krav och ville att alla vantar skulle stickas på samma sätt och ha samma mönster. Efter ett tag var kunde nästan alla kvinnor i Lovikka sticka Lovikkavantar.

Erika Aittamaa fortsätte sticka vantar i hela sitt liv. Under 1930-talet hjälpte en lärare som undervisade på byns skola henne att söka patent på Lovikkavanten. Patentet beviljades. Patentbrevet skulle lösas ut mot 30 kronor (dagens penningvärde ca 900 kr 2018). Men Erika Aittamaa hade inte så mycket pengar. Byborna startade en insamling för att hjälpa henne. Hon var dock stolt och vägrade ta emot pengarna. Patentbrevet skickades så småningom tillbaka till Patentverket.

Erika Aittamaa avled 1952, 86 år gammal. Idag står det en jättevante i Lovikka, ett minne till Erika Aittamaa och hennes uppfinning.

Text: Alexandra Selivanova; artikel ur Tekniska museet Stockholm/Djurgården

 

 

Publicerat på 1 kommentar

Kombucha, kimchi och fermenterad mat

Nya rön från forskning om hur nyttigt det är att äta fermenterad mat. Fermenterad mat som Kimchi och Kombucha innehåller miljontals goda bakterier som hjälper kroppen att producera viktiga substansämnen. Forskaren och författare Soki Choi intervjuas i Nyhetsmorgon i TV4

Här berättar hon om varför det är så viktigt att äta ett mål fermenterad mat per dag fermenterad mat. Hon talar om de goda F:n; fibrer som är mat till de goda baterierna, färgrik mat, , fiskfett, fasta och fermenterad mat som innehåller de goda bakterierna. Lyssna på Soki P1 23/8 2018 titel: ”Tarmbakterier, ett nytt mänskligt organ och maten som gör dig frisk”. Tarmen, tarmbakterier och hjärnan kommunicerar mellan varandra. Tarmen och des goda bakterier-probakterier* hjälper oss mot sjukdomar bl.a. cancer, diabetes och hjärt/kärlsjukdomar. Även alzheimer och parkinson är sjukdomar som dessa bakterier hämmar. Vi behöver äta fibrer för att dessa bakterier ska frodas, de går hand i hand-fibrer och tarmbakterier! Den västeländska kosten är väldigt fiberfattig och därav så många välfärdssjukdomar. Kall potatis är bättre att äta än varm! Stress är skadligt för bakterierna! Bakterierna kräver mycket ”mat” fibrer, bra bakterier kräver bra mat, felaktiga bakterier den onyttiga maten. Den bra maten börjar på F (fibrer, färgrik, fisk, och fermentering).

* Skillnad mellan probakterier och prebakterier är att probakterierna är det är alltså goda bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret. Prebakterierna är ”mat” för probakterier och är viktiga i att probakterierna trivs  och förökar sig.

Soki Choi har i sin bok Kimchi och Kombucha stärker din hjärna – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna beskrivit forskningen och recept på dessa fermenterade produkterna. Den bygger på 400 st forskningsrapporter!

Kimchi och kombucha : den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna (inbunden)

Recept på Kombucha-dryck.

Kombuchasvamp SCOBY | Kombuchasvamp, kombucha, fermenteringKombucha - Fläder

Recept på Kimchi Koreansk grönsaksrätt som är fermenterad (mjölksyrad).