Inlägget gjort

Borås Julmarknad 15 december

Borås julmarknad 2017

Välkomna till Borås Julmarknad den 15 december.

Där kan du klämma och känna på mina tovade och stickade alster samt mina olika krämer och hudprodukter.

Du får även smaka på Kombocha-te, Kimchi (med grönkål) och Jörlanda bageris goda vörtbröd.

Kombucha & Kimchi

Deo Flowers

Elfsborgs toffel och sittdyna

Tvätta håret kit

Ingen automatisk text tillgänglig.

Kö utanför Jörlanda bageri. Kända för sina vörtbröd som måste beställas!

Inlägget gjort

REKO-ring Borås 18-11-22

Kombucha & Kimchi

Nu ska jag delta på min första REKO-ring i Borås den 22/11-18 kl.18.00-18.45. Jag kommer att sälja Kombucha-svamp, Kombucha-te och Kimchi. Hemma i huset har det bubblat och det har spridits härliga vinägerdoft av fermenteringen av Kombucha och Kimchi. Och varje hylla har varit belamrad!

Ni hittar alla REKO-ringar via Facebook. Där kan man beställa av producenterna och de lokala lantbrukarna livsmedel. I Borås är det marknad varannan torsdag kl.18 vid Bäckängskolans parkering.

Den första ringen startade i Finland 2013 i Österbotten, Jakobstad och Vasa. Läs om historian här. Till Sverige kom den Sverige och Grästorp hösten 2016. Nu har idén spridit sig som ringar på vatten. REKO är förkortningen av rejäl konsumtion och är en organisation som knyter samman matproducenter med konsumenter. Till Borås kom REKO-ringen 2017-03-02 som går att läsa i BT.

 

Inlägget gjort

En matsked olivolja/dag

Vinnar bild

I Monicas bod använder jag olivolja till nästan alla mina hudprodukter men det är lika viktigt att det vi äter innehåller olivolja, äkta olivolja.

Tag 1-2 msk olivolja med fiskleverolja (omega 3) en gång per dag. Detta kommer din kropp att tacka dig för! Men det måste vara en äkta olivolja och inte en blandning, fusk. Hur vet man att det är en bra olivolja? Gör nedan tester:

1. Dofta! Den ska ha en härlig olivdoft!

2. Test av olivoljan. Ställ den i kylsåpet. Då kommer den att hårdna och bli grumlig.

3. Extra virgin ska det stå på flaskan

4. Mörk flaska, då olivolja lätt förstörs/åldras av ljuset.

5. Den ska vara datumstämplad.

Många positiva hälsoeffekter hör till olivoljan, alltå den äkta! Sänker kolestrolet, minskar risk för hjärt och kärlsjukdomar, de goda magbakterierna ökar, hjälper kroppens immunsystem, bromsar åldrandet, minskar risk för cancer, hjälper att gå ner i vikt osv.

Flera filmer om hälsa har skapats av läkaren Michael Morsley. Inspireras av hans tips och undersökningar.

 

Inlägget gjort

Tjockare hår

För att få tjockare hår handlar ofta om vad vi äter. Det finns flera råd att hitta via Youtube. Har du tid kan du lyssna till bl.a läkare Dr.Axe .

De råd som ofta nämns är att använda Rosmarinolja i håret. I mina krämer och balsam har jag rosmarinolja, Den kan du enkelt göra, se recept i tidigare blogginlägg.

Dr. Axe nämne även Aloe vera som jag har tillsatt i mitt saltvattenspray.

Vidare talar om kollagenproteiner, B-vitamin och fiskleverolja (innehåller omega 3 fettsyra) alla är viktiga för hårets kvalité. Tillverka din egen oljeblandning av 0,75 ml olivolja och 0,25  ml fiskleverolja (omega 3 olja). Ta 1-2 msk per dag. Goda resultat kommer du att upptäcka inte bara hårkvalitén utan mjukare hud, bättre blodfetter (minskar risk för hjärtkärlsjukdomar) och viktminskning. Alltså bättre hälsa! OBS! En bra olivolja måste det vara! Det finns många ”fusk” olivoljor som inte är hälsosamma!

För bättre hårkvalité är att inte använda flytande schampo då de innehåller vatten. Man kan säga att man köper dyrt vatten i dessa produkter. Flytande schampo innehåller en vattenbas och en oljebas

och är som du vet inte lösliga i varandra. För att få en lösning av dessa baser tillsätter man andra kemikalier t.ex. emulgator och konserveringsmedel. Dessa extra kemikalier torkar ut hårbotten och signalerar till kroppen att tillverka mer fett. Ju mer fett ju oftare måste du tvätta håret, ju torrare blir hårbotten tills det börjar klia och du tappar en massa hår. Att stoppa detta gör du med att tvätta håret med en olivtvål (fast) och efter en månad har fettproduktionen i hårsäckarna stabiliserats och du behöver bara tvätta håret en gång i veckan. Efter hårtvätt med olivtvål ska du använda äppelcidervinäger (med tillsatt rosmarinolja) som balsam. Denna neutraliserar tvålens basiska pH-värde, Skölj sedan håret som vanligt. Sist innan håret torkat kan du spraya håret med saltvattenspray, innehållande bl.a. Aloe vera, och forma din frisyr.

Att bara tvätta håret en gång i veckan!?  Tips! Om du efter ett träningspass känner att håret känns smutsigt/fett så räcker det att skölja håret med vatten. Prova själv att tvätta håret med olivtvål, jag har ett prova  på kit.

Tvätta håret kit

 

 

 

Inlägget gjort

Lovikkavanten

Naturligtvis ska Monicas bod innehålla Lovikkavantar då jag har mina rötter i Tornedalen och Pajala kommun.

Jag har även stickat sådana under många år men de har fallit i glömska bland allt tovat och ekologiska hudkrämer.

Namnet Lovikkavantar kommer av orten Lovikka i Pajala kommun, Tornedalen.

Bildresultat för lovikka

Bildresultat för lovikka vantar

Lovikkavantar. Foto: Wikimedia Commons, Public Domain

Erika Aittamaa var en fattig skogsarbetarhustru från Tornedalen. Hon var driftig och uppfinningsrik och skapade Lovikkavanten. Idag är vantarna från Lovikka världsberömda.

Historien om Erika Aittamaa

Maria Erika Olofsdotter Kruukka föddes 1866 i Junosuando. Senare bodde hon i byn Lovikka i Tornedalen. Familjen levde fattigt och Erika Aittamaa bestämde sig för att börja sticka vantar till försäljning.

Som hon berättade långt senare i en tidningsintervju kom det en dag en man hem till henne och bad om ett par riktigt tjocka ullvantar för att han frös om händerna. Erika Aittamma såg till att göra vantarna så tjocka som möjligt. Kunden blev dock väldigt besviken och tyckte att hon hade misslyckats. Vantarna blev nämligen stela och hårda. Hon gick hem och funderade. Sedan tvättade hon och ruggade vantarna flera gånger. Det gjorde ullen mjuk och skön och kunden blev väldigt glad över sina nya vantar. Snart började även andra prata om de fantastiska vantarna som Erika Aittamaa hade stickat. Hon har uppfunnit den världsberömda Lovikkavanten.

Lovikkavantens framgång

Vantarna blev snabbt väldigt populära och efterfrågan ökade. Erika Aittamaa började även brodera sina vantar med färgat garn. Anledningen till detta var att samerna blev väldigt förtjusta i vantarna men ville även ha de samiska färgerna på mudden. Idag kallas broderiet för Lovikkafärger. Hon försåg också vantarna med en tofs så att de kunde hängas på tork över spisen eller elden.

De många beställningarna gjorde att Erika Aittamaas familj fick det bättre ställt. Hon insåg också att hon inte klarade av att tillfredsställa alla kunder. Då bestämde hon sig att lära andra kvinnor i byn att sticka vantar. Hon ställde höga krav och ville att alla vantar skulle stickas på samma sätt och ha samma mönster. Efter ett tag var kunde nästan alla kvinnor i Lovikka sticka Lovikkavantar.

Erika Aittamaa fortsätte sticka vantar i hela sitt liv. Under 1930-talet hjälpte en lärare som undervisade på byns skola henne att söka patent på Lovikkavanten. Patentet beviljades. Patentbrevet skulle lösas ut mot 30 kronor (dagens penningvärde ca 900 kr 2018). Men Erika Aittamaa hade inte så mycket pengar. Byborna startade en insamling för att hjälpa henne. Hon var dock stolt och vägrade ta emot pengarna. Patentbrevet skickades så småningom tillbaka till Patentverket.

Erika Aittamaa avled 1952, 86 år gammal. Idag står det en jättevante i Lovikka, ett minne till Erika Aittamaa och hennes uppfinning.

Text: Alexandra Selivanova; artikel ur Tekniska museet Stockholm/Djurgården

 

 

Inlägget gjort

Kombucha, kimchi och fermenterad mat

Nya rön från forskning om hur nyttigt det är att äta fermenterad mat. Fermenterad mat som Kimchi och Kombucha innehåller miljontals goda bakterier som hjälper kroppen att producera viktiga substansämnen. Forskaren och författare Soki Choi intervjuas i Nyhetsmorgon i TV4

Här berättar hon om varför det är så viktigt att äta ett mål fermenterad mat per dag fermenterad mat. Hon talar om de goda F:n; fibrer som är mat till de goda baterierna, färgrik mat, , fiskfett, fasta och fermenterad mat som innehåller de goda bakterierna. Lyssna på Soki P1 23/8 2018 titel: ”Tarmbakterier, ett nytt mänskligt organ och maten som gör dig frisk”. Tarmen, tarmbakterier och hjärnan kommunicerar mellan varandra. Tarmen och des goda bakterier-probakterier hjälper oss mot sjukdomar bl.a. cancer, diabetes och hjärt/kärlsjukdomar. Även alzheimer och parkinson är sjukdomar som dessa bakterier hämmar. Vi behöver äta fibrer för att dessa bakterier ska frodas, de går hand i hand-fibrer och tarmbakterier! Den västeländska kosten är väldigt fiberfattig och därav så många välfärdssjukdomar. Kall potatis är bättre att äta än varm! Stress är skadligt för bakterierna! Bakterierna kräver mycket ”mat” fibrer, bra bakterier kräver bra mat, felaktiga bakterier den onyttiga maten. Den bra maten börjar på F (fibrer, färgrik, fisk, och fermentering).

Soki Choi har i sin bok Kimchi och Kombucha stärker din hjärna – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna beskrivit forskningen och recept på dessa fermenterade produkterna. Den bygger på 400 st forskningsrapporter!

Kimchi och kombucha : den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna (inbunden)

Recept på Kombucha-dryck.

Kombuchasvamp SCOBY | Kombuchasvamp, kombucha, fermenteringKombucha - Fläder

Recept på Kimchi Koreansk grönsaksrätt som är fermenterad (mjölksyrad).

Inlägget gjort

Praktiska kläder till förskolebarn

När förskolepersonalen ska klä på barnen på förskolan så vet de hur de bästa och praktiska kläderna ska se ut. Jag har kontaktat förskolepersonal och intervjuat dem om de bästa kläderna. – ”Ta med ordentligt med ombyteskläder, man glömmer lätt att packa på morgonen” är det första rådet! På förskolan finns förstås lånekläder men dessa behöver uppdateras.

Här kommer några tips!

Utomhuslek

Overallen

Overallen ska ha vida ben och armar så att stövlar och vantar får plats. Den ska vara rymlig både runt magen och grenen. Tänk på att de dyraste inte alltid är bäst!

IMG_6603

Mössan

Mössan bör helst ha öronlappar och knytband för de yngsta. Vanliga mössor åker upp och öronen fryser.

Bildresultat för barnmössa med öronlappar Babyhjälm

Vantar

Vantarna ska ha långa muddar och inga fingervantar! Låt barnet eventuellt ha en tunnare tumvante av ull som innervante och galonvante över. Nedan ser du Tornedalsvanten Denna handske har fått mycket beröm, av bland annat förskolepersonal, både för att de är lätta att sätta på även  på de mindre barnen men också för att de sitter kvar på händerna och håller dem varma och torra. Den ersätter inte galonvantarna utan passar bättre i ett kallare klimat.

Handskarna är fodrade med 50 % Ull och 50 % Polyester.

Eller en tovad ullvante med lång mudd.

Tove vante

Halsduk

Halsduken ska inte vara lång då den kan fastna i lekverktyg och lekställningar. Välj en fuskkrage, halsduk där snibbarna träs in i varandra eller rånarluva.

Bildresultat för halsduk barnBildresultat för barnhalsduk med snibbRelaterad bild

Skor och stövlar

Det är viktigt att skor ochstövlar har bra passform och sitter stadigt på foten. De bör vara varma, mjuka och vattentäta allt efter väder och vind. Kardborreband på skor är inte att föredra, banden är ivägen och tappar funktion. Skaffa en fodrad gummistövel istället för vanlig stövel.

Robust Heritage Winter

Vid kallare väder räcker det med en allvädersstövel exempelvis Kuoma (Finland) har bra skor, se nedan. De är lätta att ta på, varma och kan användas ända fram till våren. Stöveln har en vattenavvisande del längst ned på skon.

Bildresultat för barnskor finland

Inomhuslek

Inomhusleken kräver inte så speciella kläder som vid vinterleken. Inomhuskläderna ska vara mjuka och rymliga, inga snäva jeans. Varma tovade tofflor och sockar av ull är ett måste. Halksockar av bomull och blandmaterial blir för kalla! De kan istället ha en tunnare socka i t.ex. foppatofflor eller andra innetofflor och sommarskor.

 

Inlägget gjort

Gör din egen nyponrosolja, hudkräm och nyponsoppa

NyponrosoljaNyponrosolja

När du tar dina höst och vinterpromenader kan du passa på och plocka med några nypon. Det finns olika arter av nypon och alla är lika nyttiga! Plocka inte de som står vid trafikleder. Jag fick en påse nypon av min dotter Louise här om dagen.

Utförande:

Först delade jag varje nypon, de är små så det tar tid. Alltså plocka med lite åt gången annars tröttnar du.

Jag la dem i ugnen, 50 grader, medan jag satt och rättade laborationsrapporter. Till natten lät jag dem ligga på en bricka i köket. Nästa dag in i ugnen och nya rättningsarbeten.

Den 3:e dagen, fyllde jag en glasburk med nyponkött och frön  och hällde på olivoljan så oljan täcker nyponen.

(Naturvetenskap: Fröna flöt upp som du kan se, alltså de har lägre densitet än olivoljan. Hade jag haft vatten i burken hade vattnet lagt sig i botten. Nu är det så att nyponen måste torka–> vattnet avdunstar, jag vill att nypon och olja ska ”gifta sig med varandra” skapa en lösning. I detta fall en lösning utifrån regeln ”lika löser lika” där olja och nyponen båda är opolära. Detta är viktigt att hålla i minnet att ska man göra härliga oljeblandningar i köket-måste man torka de örterna som ska blandas med oljan. Så har jag gjort med lavendel, rosor och ringblommor . När det gäller johannesörtblommor, rosmarin, morötter och apelsinskal så kan man blanda dessa utan att torka dem. Morötter löser ut sina viktiga ämnen och A-vitamin bättre i olja än vatten- alltså bättre att smör/oljekoka morötter än att koka i vatten. Slut på kemisnacket! )

Tillbaka till nyponrosoljan. Nu ska glasburken med nypon stå i ett ljust fönster i ca  1 månad. Då det är min första batch så får jag testa mig fram. Synd att det är grått och regnigt!

 

Information: Vad är nyttan med nyponrosolja undrar du? Jo, den är en riktigt dunderfrukt full med nyttigheter, vitaminer och fettsyrorna omega 3 och 6. Det är bara att Googla på ”nyttigheter med nypon”.

Jag hittade några artiklar om att den och kokosnötolja är superpopulär bland skönhetsmissarna och kungligheter! Nu du kan du testa deras knep. Mer ekologisk och billigare blir det när man gör den själv i köket, man slipper alla andra 40 kemikalier som tillsätts.

Jag har redan testat att tillverkat en hudkräm med nyponrosolja men då köpte jag oljan från Loelle på Apotea. Jag vill verkligen gå ”all in” och tillverka alla mina ingredienser själv, så långt det är möjligt! Jättekul!

Bildresultat för loelle rosehip oil

Hudcremé Nypon ( 1 st burkar)

14 g Shea butter

1 msk olivolja

1 msk mandelolja

20 droppar Rosehip oil (nyponrosolja)

  • Värm Shea butter i en kastull. OBS! Försiktigt så den inte blir för varm
  • Tillsätt oljorna
  • Tillsätt nyponoljan då krämen håller på att svalna. Den tål ej för stark värme
  • Fyll krämen i en liten burk. Svalna
  • Sätt på en etikett

 

Nyponsoppa

Lika nyttig att ha på huden är det att äta nypon.

Plocka nypon, torka dem, plocka/skaka bort alla frön med hår. Mal till pulver.

Blanda nyponpulver med 2 mska potatismjöl och lite socker.

Tillsätt vatten och koka upp. Voila! Nyttig nyponsoppa utan kemikalier och massor av socker.

Inlägget gjort

Tågsockor- Junasukat

Tågsockor

Mina första ”tågsockor” är på gång. De ser lite udda ut men har en otroligt bra passform på babyns små fötter.

Berättelsen till att de kallas tågsockor kommer från Finland 1939.

Året är 1939 och vinterkriget har börjat i Finland. Terttu L’s mamma Kerttu L har med sej sin lilla dotter på 2 mån. De är på väg från Vasa med tåg , vill komma undan bomberna som faller över stan. Tåget kommer inte så långt, rälsen har träffats av bomber. De måste vänta på att tågspåret ska lagas. Mittemot Kerttu sitter en äldre kvinna, en pensionerad handarbetslärarinna som tycker synd om den lilla flickan som inte har några sockor på fötterna. Själv har hon en hemstickad kofta på sig. Hon börjar resolut att repa upp sin kofta och stickar små sockor till den lilla babyn, Junasukat. De ursprungliga sockorna finns kvar och vårdas ömt.

Sockan har kallats Junasukat, Tågsockor på svenska.
Har sett på en del bloggar att de är omdöpta till Tuulasockorna. Kerttu har stickat flera hundra par av denna modell lika så hennes dotter Terttu.
De stickas av 100-tals småbarns mammor och mor/farmödrar i Finland.
De blir säkert lika omtyckta här i Sverige. De sitter superbra på den lilla foten.

 

Beskrivningen Tågsockor

Garn som passar till stickor nr 2,5.
ca. 6 mån

Lägg upp 40 m, 10 på varje sticka.

Sticka 12 varv resår 2 rm + 2 am

Fortsätt med *4 varv rätt, 4 varv avigt, 12 varv resår, upprepa till 4 ”korvar” med am, avsluta med 12 varv resår.

Häl:

Sticka hälen med 20 m, 1: + 4:e stickan.

Sticka 12 varv slätstickning. Lyft den första maskan.

Sticka 12 m från rätsidan, lyft 1 m, sticka 1 m och dra den lyfta m över den stickade.

Vänd. Lyft 1:a maskan, sticka 5 m avigt, 2 m tillsammans avigt.

Vänd. Lyft första m. Fortsätt på samma sätt fram och tillbaka tills
bara de 6 mittersta m återstår.

Plocka upp 7 m på var sida om hällappen.
Fortsätt att sticka med 10 m på alla stickor.

Sticka *4 varv avigt på andra och tredje stickan, första och fjärde rätt.
4 varv alla m rätt*. Upprepa *_ * 2 ggr.
Sticka ännu 4 varv, avigt på ovansidan och 4 rätt på undersidan=
3 korvar. 1 varv rm sedan hoptagning.

Hoptagning: I slutet av första och tredje stickan stickas tills 3 m
återstår. Sticka 2 m rätt tillsammans, 1 m rätt.
I början av andra och fjärde stickan:
Sticka 1 m lyft 1 m sticka 1 m och dra över den lyfta m.
Fortsätt så och då 4 m återstår dras garnet genom dem.
Fäst garnändorna! Lycka till!

 

OBS! Jämför med originalet

Junasukat sockan.

Garn som passar till stickor nr 2,5
Sockstorlek c:a 6 mån.

Lägg upp 40 maskor fördelas på 4 stickor. (10 m på var sticka)
Sticka 12 varv 2 rm, 2 am.
Fortsätt med* 4 varv avigt,4 varv rätt,4 varv avigt,12 varv resår* upprepa mellan *-* en gång till.( 4 korvar med aviga maskor)
Sticka en traditionell häl på 20 maskor.(på första & fjärde stickan)
Sticka 12 varv, sedan delas maskantalet upp i 3 delar.

Det ska vara 6 maskor på mitten, gör en vanlig hälavmaskning.
**Se förklaring märkt **med**
Plocka upp 7 maskor på var sida om hällappen.
Nu ska det finnas 10 maskor igen på alla stickor.
Under foten stickas slätstickning.
På ovansidan stickas”korvar”4 varv avigt,4 varv rätt.
Totalt 4 ggr.Det ska vara 4 ”korvar” på ovansidan av strumpan.
Maska av med vilken metod du vill.

Tex= i början på första och tredje stickan och i slutet
På andra och fjärde stickan.

******Hälen stickas på följande sätt.
Sticka 12 varv på 20 maskor(tex 1 & 4 stickan)maskorna fördelas 7+6+7=20 m
Sticka 12 m, de 2 följande m stickas tills. Vänd
#Lyft första m,sticka 5 m,2 m tills.Vänd#Sticka mellan #-# tills bara de 6 mittersta m är kvar.
Plocka upp 7 m på var sida om hällappen.
Fördela maskorna så det åter finns 10 m på var sticka. Sticka foten.

Tågvantar
Så kan man sticka små vantar också om man gör några små ändringar i mönstret. Sticka en omgång ”korvar”+ 12 varv resår, sedan slätstickning x antal cm, beroende hur små händer babyn har. Maska av som vanligt.