Kategorier
DIY - Övrigt

Tillverka egen Kombucha (SCOBY) te

Nu har jag under en tid tillverkat egen fermenterad dryck av den japanska ”svampen” kombucha efter tips av dotter Therére och arbetskamraten Helena. Jag visste inte vad detta var. Therése bjöd på drycken och efter några veckor fick jag en ”babykombucha” av henne och tillverkningen startade. Efter en vecka testade jag min första egenbrygda kombuchadrink. Lite ovanlig smak men god. Jag gillar fil och fermenterade grönsaker så det var ok. Har sedan dess tagit en drink varje dag. Min man Jan-Olof som inte gillar filmjölk mm. har lite svårt för den syrliga drycken. Då får jag smaksätta den med valfri frukt över 2 dagar. Mums! Här kan man laborera med sina älsklingsfrukter och smaker.

Kombucha kallas även för Volgasvampen eller tesvampen men är egentligen ingen ”svamp” utan en symbios mellan jästsvampar och mjölksyrabakterier, en SCOBY (Symbiothic Colony Of Bacteria and Yeast), som fermenteras (jäser) med te. Under processen bildas bland annat B-vitamin och antioxidanter.

Svampen har sitt ursprung från Kina omkring 220 före Kristus och kallades för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat te och är ett ”raw food”. Raw food innebär att livsmedlet inte hettats upp över 42-47 grader under framställningen vilket gör att alla färska näringsämnen finns kvar.

Så här tillverkar du Kombucha-te

Processen liknar surdeg. Alltså en fermentering. Man får mata svampen med jämna mellanrum med te och socker.

  1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i två påsar med ekologiskt te. Välj det te du tycker bäst om. Drycken blir nyttigast med grönt te. Svampen kommer att bli färgad av omgivningen. Man kan lägga det gröna tepulvret i en påse för att slippa ”sump” i drycken och i gelésvampen. Detta är ju bara en kosmetisk del och har absolut inget med smaken att göra.
  2. Tillsätt 1 dl ekologiskt strösocker. Rör om.
  3. Låt teet svalna till ca 25 grader i en stor glasburk.
  4. Lägg i en Kombuchasvamp och täck med linne/bomullshandduk. Ta ett gummiband över handduken och burkens öppning. Detta så att inga bakterier kommer in i teet.
  5. Låt stå i rumstemperatur  i 1,5 vecka eller längre. Ju längre ju surare blir drycken och innehåller fler goda bakterier. Allt efter tycke och smak
  6. Du kan smaksätta den med bär, kryddor (exempelvis ingefära) och med en nypa socker eller helt naturlig. Helt efter tycke och smak. Låt bären ligga i drycken i två extra dagar.
  7. När den är klar kan du förvara den i kylskåp. I rumstemperatur fortsätter fermenteringsprocessen och du får bubbeldryck!
  8. Efter några omgångar får du bara fler svampar och kan låta dem stå och vila eller ge bort i present till dina vänner.

Du kan dricka kombachadrycken när du vill och hur mycket du vill. Jag har inte hittat någon information som beskriver ”risker” att dricka för mycket kombucha. Men det är som med allt annat, dricker du för mycket vatten blir detta också ett gift. Drick med måtta! Har du som läsare hittat texter som visar på risker på att dricka för mycket kombucha? Hör av dig till mig! Jag har hittat texter från andra som testat kombucha och de är bara positiva. Camilla Karlsson i Norrköping berättar om sin oroliga mage (IBS) som är helt återställd med hjälp av SCOBY-kombucha.

Kategorier
Allmänt

Raggsockar

Under nyårshelgen har jag använt mina grillpinnar som strumpstickor. Idén till dem kom då jag ville sticka babysockar till mina barnbarn och hittade inte så tunna strumpstickor min garnlåda. Sagt och gjort så tog jag fem grillpinnar, kortade och sandpapprade dem. Härliga att sticka med och så billiga!

20170102_175846120161229_2055191

Kategorier
Händelser

Från min workshop 16/11

Det blev en trevlig kväll med aktiviteter i alla vrår på Forshaga. Vad duktiga alla var! Det blev en antal julklappar fyllda med hudlotion och hudkrämer till nära och kära.

[huge_it_gallery id=”4″]

Kategorier
Händelser

Ny workshop

Min förra workshop togs varmt emot och därför har jag nu bokat in ytterligare ett tillfälle.

Det blir i mitten av november, då de flesta tycker det är trevligt att skapa några extra burkar hudprodukter som de kan ge bort i julklapp.

Anmälan och information »

Varmt välkomna!

Kategorier
Allmänt

Från min workshop

 

Jag höll i en workshop i Nitta häromveckan.
Det var första gången och då det mottogs väldigt bra, vi hade det väldigt trevligt!,

img_5812

Kategorier
Monica tipsar

Tvätta håret med olivtvål

Att tvätta håret med olivtvål, en fast tvål, är ett miljövänligt sätt men också skonsamt för hud och hår. Vanliga schampon innehåller olika kemikalier som torkar ut håret och hårbotten. Detta medför att kroppen reagerar åt motsatt håll och producerar mer fett för att kompensera. Detta medför att du måste tvätta håret ofta, ju oftare ju mer fett produceras. Om du istället tvättar håret med olivtvål kommer den naturliga produktionen av fett att stabiliseras. Du märker skillnad efter bara några veckor. Till slut behöver du bara tvätta håret en gång i veckan. Jag har själv hållt mig till olitvålen från augusti 2013.

Det finns olika typer av olivtvålar precis som det finns olika kvaliteér av olivolja. Kungen bland olivtvålar är den från Aleppo, Syrien. På grund av kriget i Syrien är den svår att få tag på just nu. Läs: Så här väljer du rätt Aleppotvål.

Om du tränar ofta räcker det att bara skölja håret emellanåt. Efter höste 2013 använder jag bara olivtvål som schampo och äppelcidervinäger som balsam. Man behöver egentligen inte använda balsam. Det är olika från person till person. När jag vill forma frisyrer tar jag saltvattenspray innan håret torkat.

Varför äppelcidervinäger? Jo, en tvål är ofta basisk och därför är det bra att neutralisera pH-värdet med en sur produkt, exempelvis äppelcidervinäger eller citronvatten.

Så här tvättar du håret med olivtvål:

  1.  Skölj håret med vatten. Fukta tvålen och gnid den direkt mot hela håret.
  2.  Skölj med vatten
  3.  Gnugga in med olivtvålen en andra gång. Denna gång kommer det att löddra mer.
  4.  Skölj med vatten.
  5.  Blanda 1-2 msk äppelcidervinäger (gärna med rosmarinkvistar) med 3-4 dl vatten i en flaska/burk. Har du kraftigare hår kan du öka till 5 msk? Prova dig fram.
  6.  Skölj håret med all äppelcidervinägervatten.
  7.  Skölj till sist med vatten.
  8.  Vira en badturban om håret.
  9.  Använd saltvattenspray för att forma din frisyr. Den sprayar du i fuktigt hår.

Lycka till!

  1. Recept Saltvattenspray:

Koka upp 1,5 dl vatten. Tillsätt 1 msk havssalt/fingersalt och 1 msk strösocker. Rör om tills allt löst sig. Sist tillsätter du 1 msk Aloe vera gele. Rör om och häll på små sprayflaskor, finns i varuhus.

2. Recet hårgel

2 dl vatten
2 msk hela linfrön

Koka ordentligt i ca 10-15min, sila och häll upp på glasburk. Addera ett par droppar eterisk olja om du vill ha doft i håret, jag gillar lavendel. Gelen håller i kylen ca två veckor men går även bra att frysa i iskubsformar eller barnmatsburkar.

Länkar som skriver om att ”tvätta håret med olivtvål”:

No poo

Hanna Sjöström

Familjeliv

GoodenoughTess

…med flera aktörer

OBS! Nu finns även ett ”tvätta håret kit” att köpa.

Kategorier
Händelser

Workshop

Vill ni lära er skapa egna hudkrämer?

Som lärare får jag kombinera mina starkaste sidor i en praktisk workshop.
Ni får lära er hur ni gör egna hudkrämer.

Anmälan och information

Kategorier
Monica tipsar

Tips för mjuka fötter!

Hudcreme Johannesört 2

Unna dig ett varmt fotbad!
Du blir enkelt av med förhårdnader och självsprickor.

Häll upp varmt vatten i en balja och droppa i 10 droppar mandelolja eller vanlig olivolja. Sitt en bra stund med fötterna i fotbadet. Massera gärna.

När du är klar torkar du fötterna och smörjer dem med Johannesörtsalva eller hampasalva. Ta på dig ett par strumpor eller tovade tofflor, för att inte lämna feta fotspår på golvet. Tofflorna håller även fötterna varma efter badet.

Vips har dina fötter blivit lika lena som babyrumpor! Kom ihåg att göra om proceduren då och då.

Lycka till!

Tovade tofflor - Majatofflor

Kategorier
Händelser

Vårmarknader

Bjuder på bilder från vårmarknaderna jag stått på!
Varnums marknad 10/4
Gölingstorp marknad 16/4
Boråstorpet 1/5

[huge_it_gallery id=”2″]

Kategorier
Allmänt

Vårmarknad!

Nästa gång ni kan känna och klämma på mina alster är imorgon, första maj, på Boråstorpet. Det ligger, och finns skyltat, utefter R40 mellan Göteborg och Borås. Kommer ni från Göteborg ligger det på höger sida.