Fraktfritt över 1 100 kr
Kategorier
Monica tipsar

Tvätta håret med björklöv

Björksly med musöron

Jag har tidigare skrivit om att tillverka björklövsolja. Detta inlägg handlar också om björklöv men att tvätta håret med den. Björklöven innehåller naturliga sapoinerna (tvålämnen) som rengör håret på ett milt och skonsamt sätt. Björklöv fungerar jättebra som hårtvätt. Tänk vad vi har tappat många goda erfarenheter från tidigare generationer!
Exempel på saponinrika örter: såpnejlika, tussilago, groblad, styvmorsviol, björk, linfrön, mangold.
Titta på programmet Strömsö som tvättar håret med Såpnejlika.
Fler tips!
Det finns många tips på Internet som beskriver hur mild och bra björklöv är som hårtvätt. Länkar

Björklövs tvätt

Färska björklöv: Ta en näve fräscha björklöv och klipp i dem med en sax för att frigöra saponiner, naturliga tvålämnen. Lägg i botten av en stor glasburk och häll över fem deciliter kallt vatten.

Låt sedan stå i 2-3 h så att saponinerna i löven dras ut ordentligt. Skaka om burken tills det börjar skumma. Sila bort löven och skölj sedan håret i omgångar med björkschampot. Efterskölj med kallt vatten.

Torkade björklöv: Plocka björklöv och torka dem. Tag 3 msk torkade björklöv och blanda med 5 dl vatten. Skaka och låt stå i 2-3 h.

Tips! Jag har botaniserat i finska affärer och hittat Björkschampo-Koivushampoo. Detta är ett kompliment till björklövstvätten ovan och finns att beställa i min butik. Länk


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *