Fraktfritt över 900 kr
Kategorier
Monica tipsar

Tvätta håret med olivtvål

Att tvätta håret med olivtvål, en fast tvål, är ett miljövänligt sätt men också skonsamt för hud och hår. Vanliga schampon innehåller olika kemikalier som torkar ut håret och hårbotten. Detta medför att kroppen reagerar åt motsatt håll och producerar mer fett för att kompensera. Detta medför att du måste tvätta håret ofta, ju oftare ju mer fett produceras. Om du istället tvättar håret med olivtvål kommer den naturliga produktionen av fett att stabiliseras. Du märker skillnad efter bara några veckor. Till slut behöver du bara tvätta håret en gång i veckan. Jag har själv hållt mig till olitvålen från augusti 2013.

Det finns olika typer av olivtvålar precis som det finns olika kvaliteér av olivolja. Kungen bland olivtvålar är den från Aleppo, Syrien. På grund av kriget i Syrien är den svår att få tag på just nu. Läs: Så här väljer du rätt Aleppotvål.

Om du tränar ofta räcker det att bara skölja håret emellanåt. Efter höste 2013 använder jag bara olivtvål som schampo och äppelcidervinäger som balsam. Man behöver egentligen inte använda balsam. Det är olika från person till person. När jag vill forma frisyrer tar jag saltvattenspray innan håret torkat.

Varför äppelcidervinäger? Jo, en tvål är ofta basisk och därför är det bra att neutralisera pH-värdet med en sur produkt, exempelvis äppelcidervinäger eller citronvatten.

Så här tvättar du håret med olivtvål:

  1.  Skölj håret med vatten. Fukta tvålen och gnid den direkt mot hela håret.
  2.  Skölj med vatten
  3.  Gnugga in med olivtvålen en andra gång. Denna gång kommer det att löddra mer.
  4.  Skölj med vatten.
  5.  Blanda 1-2 msk äppelcidervinäger (gärna med rosmarinkvistar) med 3-4 dl vatten i en flaska/burk. Har du kraftigare hår kan du öka till 5 msk? Prova dig fram.
  6.  Skölj håret med all äppelcidervinägervatten.
  7.  Skölj till sist med vatten.
  8.  Vira en badturban om håret.
  9.  Använd saltvattenspray för att forma din frisyr. Den sprayar du i fuktigt hår.

Lycka till!

  1. Recept Saltvattenspray:

Koka upp 1,5 dl vatten. Tillsätt 1 msk havssalt/fingersalt och 1 msk strösocker. Rör om tills allt löst sig. Sist tillsätter du 1 msk Aloe vera gele. Rör om och häll på små sprayflaskor, finns i varuhus.

2. Recet hårgel

2 dl vatten
2 msk hela linfrön

Koka ordentligt i ca 10-15min, sila och häll upp på glasburk. Addera ett par droppar eterisk olja om du vill ha doft i håret, jag gillar lavendel. Gelen håller i kylen ca två veckor men går även bra att frysa i iskubsformar eller barnmatsburkar.

Länkar som skriver om att “tvätta håret med olivtvål”:

No poo

Hanna Sjöström

Familjeliv

GoodenoughTess

…med flera aktörer

OBS! Nu finns även ett “tvätta håret kit” att köpa.

7 svar på ”Tvätta håret med olivtvål”

Hej!
Jag undrar kan man göra tvättmedel med Alleplo tvål? Menar man gör eget tvättmedel hemma, med tvålen kommer det passa till kläder?

Hej jag är från Syrien det sant när jag va liten vi tvättade håret bara med olivtål och hade mycket finare hår än nu. . tack för tipset om vinäger den va bra. . jag ska använda oliv tål nu eftersom jag har tappat mycket hår .

Hej igen en fråga kan jag skölja håret med vinäger och rosmarin och ej skölja den igen ? Tack för svaret

Man ska alltid skölja ur balsam ur håret detta gäller även äppelcidervinägern. Vid reaktionen neutralisation mellan bas och syra bildas salt och vatten. Det är därför man ska skölja. Vid reaktionen försvinner även doften från äppelcidervinägern-bra va!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *