Ny olivtvål! Nu har jag tillverkat några olivtvålar efter den “kalla” processen. De ligger just nu i mogningsfasen innan användning.
Att tillverka din egen tvål (den kalla processen) kan du enkelt göra i köket. Du kan hitta många filmer på Youtube som visar processen. Man kan tillsätta dofter, kryddor eller mörk choklad precis innan man häller tvålmassan i formar. Du kan använda mjölkkartonger, Cantadou färskostaskar eller specialformar för tvåltillverkning (finns hos Panduro).
De får under två dagar ligga i formen/formarna innan man tar ut dem och de kan torka/mogna under 8 veckor. Ju längre de får mogna desto bättre, likt god ost och vin.
Sedan kan du använda din olivtvål till hår- och hudtvätt. Om du inte själv vill/orkar tillverka själv, då kan du enkelt beställa av mig.
Recept: Monicas olivtvål
75 g olivolja
24 g vatten
10 g NaOH (natriumhydroxid, i mataffären kallas den för kaustiksoda)
1. Väg upp 24 g vatten
2. Väg upp 10 g NaOH
3. Häll NaOH i vatten, inte tvärtom! OBS! Använd skyddshanskar och glasögon
4. Väg upp olivoljan i en kastrull. Värm den till 50 grader.
5. Häll oljan i en stor bunke. Tillsätt NaOH lite i sänder, rör om. Använd mixerstav och vispa försiktigt i början.
6. Tillsätt doftämnen om så önskas efter ett tag.
7. När vispen lämnar spår i smeten är det dags att hälla smeten i små plastformar, ex . Cantadou färskostformar.
8. Låt stå i formarna i 2 dagar. Tag ur tvålen ur formen/formarna.
9. Låt tvålarna stå och mogna i minst 8 veckor, ju längre desto bättre, som gott vin och ost, ju äldre desto bättre. Tvålprocessen fortsätter i tvålen efter den första dagen.