Fraktfritt över 900 kr
Kategorier
Monica tipsar

Bra rengöringstips!

Nedan hittar du några enkla och billiga tips att rengöra olika saker i hemmet. Till exempel ugnen, duschen-kakel, fönsterputs, silverputs m.fl.

Ugnsrengöring. Dags att rengöra ugnen? Det finns några bra, billiga och enkla sätt att rengöra ugnen invändigt utan att köpa dyra rengöringsprodukter. De två som jag presenterar nedan är dem jag använder mig av mest. Ugnen blir skinande blank och ren!

  • Smörj in insidan av ugnen med såpa. Sätt på ugnen på 50-70 grader i 30 min. Skölj av med vatten.
  • Blanda bakpulver med kallt vatten till den pasta. Smörj hela ugnen med pastan även gallret. Låt stå över natten. Fyll en sprayflaska med vinäger/ättika och spraya över hela ugnen. Det kommer att börja bubbla (koldioxidgas) då en basisk och ett surt ämne träffar varandra. Helt ofarligt! Torka sedan av med vatten.

Länk: tipset från Leva & Bo http://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/sa-latt-later-du-din-ugn-rengora-sig-sjalv/

Kakeltvätt. Bra kakeltvätt som utgår från äppelcidervinäger! Den är även billig och naturnära.

250 ml flytande diskmedel
250 ml uppvärmd vinäger/ättika
1 tratt
1 sprayflaska
1 svamp

Så gör du: Värm upp vinägern/ättikan på spisen. Det bör vara mycket varmt, men inte så att du bränner dig. Använd tratten för att fylla upp med diskmedel och vinäger i en sprayflaska. Skaka blandningen kraftigt. Sedan kan du spraya en liten mängd på ytan som ska rengöras och gnugga den lätt med en svamp. Låt medlet verka i cirka 30 minuter, innan du spolar det smutsiga området med kallt vatten. OBS! Doften av ättika försvinner efter ett tag! Tvättmedlet passar även till handfat, badkar och toalettstol.

Fönsterputs.                                                                                                      1 matsked ättika och 1 liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset. Torka med en mikrofiberduk.

Silverputs.                                                                                                               Materiel: En form, Aluminiumfolié, Bikarbonat,  Hett vatten

Gör så här: Kläd en form med aluminium. Strö bikarbonat i botten och lägg i silversakerna. Strö bikarbonat över besticken. Häll kokhett vatten över besticken. Låt verka ett tag. När vattnet har svalnat häller man av vattnet och i botten ligger de blänkande besticken.

Fler tips! Att städa med bikarbonat och ättika – så gör du

Saknar du rengöringsmedel hemma och ska städa?

Lugn, du behöver bara två ingredienser för att hålla rent.

Med natriumbikarbonat och ättika håller du hemmet i topptrim – de funkar nämligen utmärkt till rengöring!

Med natriumbikarbonat och vinäger har du allt du behöver för att hålla hemmet rent. Dessutom är det miljövänligt. Oavsett om du ska ge dig på en grisig ugn eller ska putsa din köksbänk är dessa medel ett alldeles utmärkt alternativ till giftiga och dyra kemikalier.

Med vårt tips sparar du både pengar och på miljön, på samma gång!

Fläckar på mattan

Blanda lika delar vatten och ättika och spraya på fläcken. Blöt med en handduk. Göra om tills fläcken är borta.

Göra ren kaffebryggare

Häll i två koppar ättika och kör igenom bryggaren. Fyll sedan med vatten och kör en gång till.

Rengör köksbänken

Mixa en kopp vatten, en kopp ättika och 9 droppar citronolja. Spraya på köksbänken och torka med en mikrofiberduk. För extra kraft, värm mixen i mikrovågsugnen. Obs! Använd inte vinäger på granit, marmor eller bänkskivor av sten.

Koppar och muggar

Ta en del natriumbikarbonat och två delar vatten och låt stå över natten. På morgonen är det bara att diska bort fläckarna med en svamp.

Sköljmedel av ättika och bikarbonat

Gör ditt eget sköljmedel! Blanda 3 deciliter ättika med 1/2 deciliter vatten och värm i mikron en minut. Blanda sedan i 1/2 deciliter natriumbikarbonat, och, om du vill, 8 droppar av din favoritolja för att få doft.

Egen glas- och fönsterputs

1 matsked ättika och 1 liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset. Torka med en mikrofiberduk.

Rengör ugnen

Metod 1: Skrubba botten och sidorna i ugnen med natriumbikarbonat och stålull.

Metod 2: Häll 2 deciliter ättika i en sprayflaska och sprid 1 deciliter bikarbonat på botten av ugnen. Spraya ättikan så det bildas skum. Håll natriumbikarbonaten fuktig genom att spraya på ättika vid behov. För ugnssidorna, mixa natriumbikarbonaten med vatten för att få en tjock pasta. Smeta ut det på sidorna och spraya med ättikan. Låt det sitta så länge du kan. Torka bort och tvätta med varmt vatten.

Rengör kastruller och stekpannor med bikarbonat

För att få bort fastbränd mat, sprid natriumbikarbonat på det brända området, tillsätt hett vatten och låt vara över natten. På morgonen kan du skrubba med en sträv tvättsvamp.

Duschväggar, dörrar och draperier – få rent med ättika

För att förhindra mögel från att bildas, spraya väggar, draperier och duschdörrar med ättika efter att du duschat.

Rengör tvätthoar och badkar med ättika

Spraya med ättika och torka!

Sko-deodorant

Strö natriumbikarbonat i skorna. Låt vara över natten. Skaka ur det innan du använder skorna.

Handdukar

För att fräscha upp illaluktande handdukar, tvätta dem i varmt vatten och en deciliter ättika, sen en gång till i hett vatten och 1/2 deciliter natriumbikarbonat. Använd inte vanligt tvättmedel under denna process. Tvättmedel stannar ofta kvar i handdukar och kan behålla dofter.

Här ska du inte använda natriumbikarbonat och ättika:

  • Använd inte ättika på blanka ytor eftersom det är en syra och kan ta bort glansen. Det samma gäller bänkskivor av granit och marmor.
  • Använd inte bikarbonat på ytor som lätt får repor.
  • Är du osäker, testa först på en mindre yta där det inte syns så mycket.

Källa: Today.com

Lycka till!/Monica

Kontakta mig (kontakt@monicasbod.se) om du också har ett liknande eller bättre sätt. Alla sätt är bra utom de dåliga/dyra!

Ett svar på ”Bra rengöringstips!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *