Nya rön från forskning om hur nyttigt det är att äta fermenterad mat. Fermenterad mat som Kimchi och Kombucha innehåller miljontals goda bakterier som hjälper kroppen att producera viktiga substansämnen. Forskaren och författare Soki Choi intervjuas i Nyhetsmorgon i TV4
Här berättar hon om varför det är så viktigt att äta ett mål fermenterad mat per dag fermenterad mat. Hon talar om de goda F:n; fibrer som är mat till de goda baterierna, färgrik mat, , fiskfett, fasta och fermenterad mat som innehåller de goda bakterierna. Lyssna på Soki P1 23/8 2018 titel: “Tarmbakterier, ett nytt mänskligt organ och maten som gör dig frisk”. Tarmen, tarmbakterier och hjärnan kommunicerar mellan varandra. Tarmen och des goda bakterier-probakterier* hjälper oss mot sjukdomar bl.a. cancer, diabetes och hjärt/kärlsjukdomar. Även alzheimer och parkinson är sjukdomar som dessa bakterier hämmar. Vi behöver äta fibrer för att dessa bakterier ska frodas, de går hand i hand-fibrer och tarmbakterier! Den västeländska kosten är väldigt fiberfattig och därav så många välfärdssjukdomar. Kall potatis är bättre att äta än varm! Stress är skadligt för bakterierna! Bakterierna kräver mycket “mat” fibrer, bra bakterier kräver bra mat, felaktiga bakterier den onyttiga maten. Den bra maten börjar på F (fibrer, färgrik, fisk, och fermentering).
* Skillnad mellan probakterier och prebakterier är att probakterierna är det är alltså goda bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret. Prebakterierna är “mat” för probakterier och är viktiga i att probakterierna trivs och förökar sig.
Soki Choi har i sin bok Kimchi och Kombucha stärker din hjärna – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna beskrivit forskningen och recept på dessa fermenterade produkterna. Den bygger på 400 st forskningsrapporter! 2019-02-25: Just nu är hon ifrågasatt kring Kombuchan om att hon använder sin titel Doktor som förväxlas med läkare. Choki är öppen i boken med att hon har titeln Phd och detta en vedertagen vetenskaplig doktorstitel och inte en medicinsk läkartitel.
Även Mandelmanns gård brygger Kombucha-bubbel! se avsnitt nr 7 (19-02-19)
Även i Go´kväll (20190315)
Se Vetenskapens värld “Guldet i tarmarna” 20-05-15
Recept på Kombucha-dryck.
Recept på Kimchi Koreansk grönsaksrätt som är fermenterad (mjölksyrad).
-
- Skär kålen i ca 4 cm breda strimlor.
-
- Skölj kålen och lägg i en stor skål. Strö över saltet och blanda. …
-
- Skölj av kålen noga och låt rinna av. Krama ut vattnet.
-
- Blanda chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor skål. …
- Låt kimchin vila någon timme så hinner smakerna utvecklas.
Ett svar på ”Kombucha, kimchi och fermenterad mat”
[…] kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet. Salladen är klassad som en av världens fem mest […]