Här har jag samlat några bra tips på att behandla trägolv och trämöbler.
Rengöring
Ekotipset ( https://www.facebook.com/Ekotipset/) har en bra, enkel, billigt och naturvänligt alternativ till trallrengöring.
Recept: Blanda 4 dl vatten, 1 dl ättiksprit 24 % och några droppar diskmedel. Den är egentligen ett bra fönsterputsmedel men passar jättebra till trallrengöring.
Impregnerat virke: Nu är ju inte impregnerat virke ett naturvänligt val men många har sådana golv och tips till oss som har impregnerade golv kommer här. Rengör och behandla impregnerade golv görs bäst med såpa, gärna en bra kvalité som Västebottensåpa, Mäntysåpa, Brunsåpa eller liknande. Inga andra oljor krävs. Låt sista såpa omgången ligga kvar, skölj inte bort den med vatten.
Olja altangolv
Gör dina egna oljeblandningar är både roligt och billigt. Nedan får du några recept som du kan testa.
Bivaxolja-pasta: Blanda rå linolja 90 % med bivax 10 %. Detta gör du i en kastrull eller annat kärl. 1 del bivax och 9 delar linolja. Smält bivaxen först och tillsätt linoljan. Värm till allt är löst i varandra. Ej för varmt! Rör om blandningen tills den blir grumlig och tjockare. Detta för att vaxen inte lägger sig på ytan.
Bivaxolja-flytande: Tillsätt mer linolja så får du en fytande bivaxolja, t.ex. 1:15 (1 del bivax och 15 delar linolja).
Linolja-Balsamterpentin: Blanda rå linolja med balsamterpentin 50:50. Att linoljan ska vara rå och inte kokt, beror på att den råa har en betydligt mindre molekylstorlek, och därmed lättare att tränga in i träet. Och den egenskapen förstärks om man blandar i balsamterpentin.
Roslagsmahogny
En gammal och beprövad variant att behandla trä i utemiljö.
Består av en tredjedel dalbränd tjära, en tredjedel kallpressad rå linolja och en tredjedel balsamterpentin.
Tjäran är ju en ren träprodukt som tillför harts och kåda i virket. Linoljan innehåller fetter som motverkar sprickbildning. Terpentinet göra att blandningen lätt tränger in.
Strykes med pensel och torkar på ett till två dygn. Den dalbrända tjäran är ljus och träet får efter behandlingen en nästan gyllengul lyster.
Tungolja (Kinesisk träolja): Tungolja får man från frukterna av Tung-trädet (Aleurites fordii) som växer naturligt i Kina, Argentina och Paraguay eller från plantager i Mississippi och Florida där det inplanterades i början av 1900-talet. Tungoljans egenskaper är penetrerande, snabbtorkande vegetabilisk olja. Tungolja som blandats med 50% balsamterpentin vilket ger en både penetrerande och filmbildande behandling. Rekommendersas som teakolja. Kan då med fördel spädas med ytterligare ca 10% balsamterpentin, ev även rå eller kokt linolja. Recept: Blanda 1/3 tungolja, 1/3 rå linolja och 1/3 balsamterpentin.