Fraktfritt över 900 kr
Kategorier
Monica tipsar

Sliter du på raggsockor?

Sockor med förstärkt häl
Raggsockor med förstärkt häl

Om du ofta sliter hål på dina raggsockor och sockor kan det bero på användning och materialet.
Här får du några tips som gör att raggsockorna håller längre.

Val av garn/materialet: Välj svenska ullgarner med längre och grövre fibrer och speciellt de som är färgade på grått garn. Även Isländska Alafoslopi och Lettlopi har längre och grövre fibrer. Slitstyrkan på raggsockor ökar då garnet består av en blandning, exempelvis ca 75 % ull +25 % polyamid. Ullen ger värmen och polyamiden slitstyrkan. Vill man inte ha syntet i sockorna så finns det andra blandningar tex. 80 % ull + 20 % nässelfibrer, Onions Nettles. I detta garn har jag stickat upp ett par raggsockar som svärsonen får testa och utvärdera slitstyrkan. Resultatet kommer ht 2022 : )


Förstärkt häl: Du som stickar dina egna raggsockor kan med fördel förlänga livet på sockorna genom att sticka förstärkt häl. Detta visar jag i tidigare blogginslag.


Förhårdnaden på häl: Har du förhårdnaden på häl och fot samt vassa kanter och långa naglar? Detta är en av de största anledningarna till slitaget. Tips! Fotbad med bastutvål eller Mäntysuopa i bastun eller vid dusch/bad en gång i veckan till att börja med. Använd gärna Turkiska skrubbvantar “Kese”. De är magiska, hur mycket man än skrubbat innan med vanliga borstar så skrubbar de ytterligare!


Efterbehandla fötterna med naturell fet hudcréme. Efter bara en vecka är din fötter mjuka som babyhud.

För stora skor: I för stora skor rör sig fötterna mer och ökar friktionen mellan skor och sockor. Detta sliter mycket på dina raggsockor.

Trägolv: Se över trägolven. De kanske är ojämna och behöver slipas/oljas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *