Publicerad 2 kommentarer

Tillverka egen Kombucha (SCOBY) te

Kombuchasvamp SCOBY | Kombuchasvamp, kombucha, fermentering

Nu har jag under en tid tillverkat egen fermenterad dryck av den japanska “svampen” kombucha efter tips av dotter Therére och arbetskamraten Helena. Jag visste inte vad detta var. Therése bjöd på drycken och efter några veckor fick jag en “babykombucha” av henne och tillverkningen startade. Efter en vecka testade jag min första egenbrygda kombuchadrink. Lite ovanlig smak men god. Jag gillar fil och fermenterade grönsaker så det var ok. Har sedan dess tagit en drink varje dag. Min man Jan-Olof som inte gillar filmjölk mm. har lite svårt för den syrliga drycken. Då får jag smaksätta den med valfri frukt över 2 dagar. Mums! Här kan man laborera med sina älsklingsfrukter och smaker.

Kombucha kallas även för Volgasvampen eller tesvampen men är egentligen ingen “svamp” utan en symbios mellan jästsvampar och mjölksyrabakterier, en SCOBY (Symbiothic Colony Of Bacteria and Yeast), som fermenteras (jäser) med ekologiskt te. Under processen bildas bland annat B-vitamin och antioxidanter.

Svampen har sitt ursprung från Kina omkring 220 före Kristus och kallades för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat ekologiskt te och är ett “raw food”. Raw food innebär att livsmedlet inte hettats upp över 42-47 grader under framställningen vilket gör att alla färska näringsämnen finns kvar.

Så här tillverkar du Kombucha-te

Processen liknar surdeg. Alltså en fermentering. Man får mata svampen med jämna mellanrum med ekologiskt te och socker.

  1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i två påsar med grönt te. Välj det te du tycker bäst om. Drycken blir nyttigast med grönt ekologiskt te. Svampen kommer att bli färgad av omgivningen. Man kan lägga det gröna tepulvret i en påse för att slippa “sump” i drycken och i gelésvampen. Detta är ju bara en kosmetisk del och har absolut inget med smaken att göra.
  2. Tillsätt 1 dl strösocker. Rör om.
  3. Låt teet svalna till ca 25 grader i en stor glasburk.
  4. Lägg i en Kombuchasvamp och täck med linne/bomullshandduk. Ta ett gummiband över handduken och burkens öppning. Detta så att inga bakterier kommer in i teet.
  5. Låt stå i rumstemperatur  i 1,5 vecka eller längre. Ju längre ju surare blir drycken och innehåller fler goda bakterier. Allt efter tycke och smak
  6. Du kan smaksätta den med bär, kryddor (exempelvis ingefära) och med en nypa socker eller helt naturlig. Helt efter tycke och smak. Låt bären ligga i drycken i två extra dagar.
  7. När den är klar kan du förvara den i kylskåp. I rumstemperatur fortsätter fermenteringsprocessen och du får bubbeldryck!
  8. Efter några omgångar får du bara fler svampar och kan låta dem stå och vila eller ge bort i present till dina vänner.

Du kan dricka kombachadrycken när du vill och hur mycket du vill. Jag har inte hittat någon information som beskriver “risker” att dricka för mycket kombucha. Men det är som med allt annat, dricker du för mycket vatten blir detta också ett gift. Drick med måtta! Har du som läsare hittat texter som visar på risker på att dricka för mycket kombucha? Hör av dig till mig! Jag har hittat texter från andra som testat kombucha och de är bara positiva. Camilla i Norrköping berättar om sin oroliga mage (IBS) som är helt återställd med hjälp av SCOBY-kombucha.

 

2 reaktioner på “Tillverka egen Kombucha (SCOBY) te

  1. […] Många smakade för första gången på den fermenterade hälsodrycken Kombucha. Läs om dess välgörande effekter i min tidigare blogginlägg. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *