Fraktfritt över 900 kr
Kategorier
DIY - Gör egna hudprodukter Monica tipsar

Tillverka Rosmarinolja

Rosmarinolja

De flesta oljorna jag har i Monicas bod har jag själv tillverkat bl.a. johannesörtolja och rosmarinolja. I tidigare blogg har jag beskrivit johannesörttillverkningen. Här kommer rosmarinolja.

Man utgår från olivolja och låter aktuell växt/substans ligga i oljan en tid.

Recept:

Häll 1/2 liter olivolja i en syltburk med lock eller annan ofärgad glasburk. Lägg i 10 kvistar färsk rosmarin i burken. Lägg på locket och ställ den i fönstret. Den bör stå så i ca. 1 månad. Gärna i solljus!

Filtrera oljan och häll den på flaskor. Skriv en etikett så att du vet vad som finns i flaskan.

Rosmarinolja med apelsin: Om du vill ha apelsindoft i din rosmarinolja kan du även lägga i riven apelsinskal i burken, samtidigt med rosmarinkvistarna. Denna olja passar jättebra till t.ex. hudkräm och läppbalsam.

Läs om rosmarinkräm och vilka goda egenskaper den har. Bl.a. bra för hårbotten och stärker hårets tillväxt. Detta är en anledning att jag tillverkar balsam av äppelcidervinäger och rosmarinkvistar. Även bra mot mjäll.

8 svar på ”Tillverka Rosmarinolja”

Hej! Visst kan du torka rosmarin i ugn men lite onödigt. Den innehåller inte så mycket vatten och
fungerar jättebra att lägga de färska kvistarna i olivolja eller annan olja.
Jag lägger även rosmarinkvistar direkt i äppelsidervinäger (hårbalsam) och den får sedan stå några veckor i dagsljus.
Rosmarin är jättebra för hårproduktionen (hårsäckarna).
Monica

Svara

Försvinner olivoljedoften efter sex månader? Eller finns det någon bättre olja att använda?
Hälsningar
Birgitta

Hej!
Om jag vill göra rosmarinolja av torkad rosmarin, hur mycket ska jag då använda? Och om jag även har rivet skal av citron (eller apelsin), och vill använda oljan i hemgjord schampotvål, vad kan jag då förvänta mig för effekt från just den oljan? Och (många frågor… )i så fall, kan jag ersätta den mängd vanliga olivoljan, med samma mängd rosmarin(-citron)olja?

Tack för intressanta frågor!
Jag skulle säga att man kan ta 3 msk i ca 5 dl ljummen olivolja. Låt den stå i rumstemperatur.
Du kan sedan smaka på oljeblandningen så att rosmarinen framträder. Denna blandning används även i matlagning. Rosmarin har så stark och framträdande smak/doft att det kan räcka med en mindre mängd ev.1 msk. Är smakprovet för svagt är det bara att tillsätta mer. Du vet tycke och smak…
Om du ska smaksätta med citron eller apelsin så måste de rivna skalen få torka först så att inget vatten kommer med.
Du kan använda denna blandning (rosmarin/apelsin/citron) med fördel till tvåltillverkning. Men tillsätt doft/smak-blandningen i slutet av prosessen då mixerknivarna ger spår i blandningen. Tillsätter du eteriska oljor vid starten så förstörs de av värmen.
Nu fick du mig till att vilja sätta gång en tvålsats själv. Det var så inspirerande! Tack Lykke!
Hälsningar Monica

Svara

Hej. Om jag vill använda rosmarin olja för muskel och inflammation, har du bra recept eller är det samma som olivolja med 10 kvistar rosmarin… går det fortare om man mortlar rosmarinen först?
Mvh Jimmy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.