Fraktfritt över 900 kr
Kategorier
DIY - Gör egna hudprodukter

Gör din egen nyponrosolja, hudkräm och nyponsoppa

NyponrosoljaNyponrosolja

Jag har upptäckt nyponoljans goda effekter! Den borde finnas i allas hem och användas varje dag, skriver många bloggare. Nu har jag själv testat den och jag håller med. Den är lätt att använda på huden och absorberas lätt. Man kan ta den koncentrerad direkt på huden som man inte kan med andra eteriska oljor. Men framförallt den innehåller så mycket nyttigheter (läs Shenet) och är superenkel att tillverka själv, alltså billig!

När du tar dina höst och vinterpromenader kan du passa på och plocka med några nypon. Det finns olika arter av nypon och alla är lika nyttiga! Plocka inte de som står vid trafikleder. Jag fick en påse nypon av min dotter Louise här om dagen.

Utförande:

Först delade jag varje nypon, de är små så det tar tid. Alltså plocka med lite åt gången annars tröttnar du.

Jag la dem i ugnen, 50 grader, medan jag satt och rättade laborationsrapporter. Till natten lät jag dem ligga på en bricka i köket. Nästa dag in i ugnen och nya rättningsarbeten.

Den 3:e dagen, fyllde jag en glasburk med nyponkött och frön  och hällde på olivoljan så oljan täcker nyponen. Maggie i hennes blogg talar varmt om att använda sesamolja. Det testar jag nästa höst 2019.

(Naturvetenskap: Fröna flöt upp som du kan se, alltså de har lägre densitet än olivoljan. Hade jag haft vatten i burken hade vattnet lagt sig i botten. Nu är det så att nyponen måste torka–> vattnet avdunstar, jag vill att nypon och olja ska “gifta sig med varandra” skapa en lösning. I detta fall en lösning utifrån regeln “lika löser lika” där olja och nyponen båda är opolära. Detta är viktigt att hålla i minnet att ska man göra härliga oljeblandningar i köket-måste man torka de örterna som ska blandas med oljan. Så har jag gjort med lavendel, rosor och ringblommor . När det gäller johannesörtblommor, rosmarin, morötter och apelsinskal så kan man blanda dessa utan att torka dem. Morötter löser ut sina viktiga ämnen och A-vitamin bättre i olja än vatten- alltså bättre att smör/oljekoka morötter än att koka i vatten. Slut på kemisnacket! )

Tillbaka till nyponrosoljan. Nu ska glasburken med nypon stå i ett ljust fönster i ca  1 månad. Då det är min första batch så får jag testa mig fram. Synd att det är grått och regnigt!

Information: Vad är nyttan med nyponrosolja undrar du? Jo, den är en riktigt dunderfrukt full med nyttigheter, vitaminer och fettsyrorna omega 3 och 6. Det är bara att Googla på “nyttigheter med nypon”.

Jag hittade några artiklar om att den och kokosnötolja är superpopulär bland skönhetsmissarna och kungligheter! Nu du kan du testa deras knep. Mer naturnära och billigare blir det när man gör den själv i köket, man slipper alla andra 40 kemikalier som tillsätts.

Jag har redan testat att tillverkat en hudkräm med nyponrosolja men då köpte jag oljan från Loelle på Apotea. Jag vill verkligen gå “all in” och tillverka alla mina ingredienser själv, så långt det är möjligt! Jättekul!

Bildresultat för loelle rosehip oil

Hudcremé Nypon ( 1 st burkar)

14 g Shea butter

1 msk olivolja

1 msk mandelolja

20 droppar Rosehip oil (nyponrosolja)

  • Värm Shea butter i en kastull. OBS! Försiktigt så den inte blir för varm
  • Tillsätt oljorna
  • Tillsätt nyponoljan då krämen håller på att svalna. Den tål ej för stark värme
  • Fyll krämen i en liten burk. Låt svalna
  • Sätt på en etikett

Nyponsoppa

Lika nyttig att ha på huden är det att äta nypon.

Plocka nypon, torka dem, plocka/skaka bort alla frön med hår. Mal till pulver.

Blanda nyponpulver med 2 mska potatismjöl och lite socker.

Tillsätt vatten och koka upp. Voila! Nyttig nyponsoppa utan kemikalier och massor av socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *