Kategorier
Allmänt

Stickning i Travistock garden

Under Londonvistelsen 14/6-18/6 med Högskolan i Borås drabbades jag av ryggskott och fick ta det lugnare än mina kollegor. Tur att jag tog med mig sticket. Det blev en ny klänning till Monicas Bod, döpt efter en likasinnad stickfantast, Sue heter damen i Travistock garden  jag lärde känna. Hon har varit textillärarinna och blev förtjust när hon såg mig sitta/stå och sticka toppen till klänningen Sue.

During London expedition 14 / 6-18 / 6 with Borås University, I was struck by backbones and got calmer than my colleagues. Lucky I brought the stick with me. It became a new dress to Monica’s Bod, named after a like-minded stickfantastic, Sue is the lady in the park I got to know. She has been the textile teacher and became fond when she saw me sitting and standing at the top of the dress Sue.

Sue and her husband

Sue tipsade också om Londons bästa bokhandel, Persephone books

Så här blev resultatet av toppen till klänningen Sue

Kategorier
Händelser

Gölingstorps marknad 22/4

Gölingstorps marknad

Tack till alla som besökte min bod i Görlinstorps marknad den 22/4-17.

Du trotsade kyla, vind och hagel mellan solstrålarna.

Vi syns där på höstmarknaden!

Kategorier
Händelser

Gölingstorps marknad 22/4 2017

Gölingstorps marknad 2016

Gölingstorps marknad 22/4.

Nu är det marknad på gång. Denna gång är det anrika Gölingstorps marknad i Tranemo kommun som även finns på Facebook.

Har du vägarna förbi kan du klämma, känna och smaka på mina naturnära produkter? Nykomlingarna i mitt sortiment är Kombuchasvamp, avokadocremé, morotscremé och baby/barnklänningen Ingaviola.

Kan du inte komma så kan du shoppa via min hemsida och få 20 % marknasrabatt. Ange Gölingstorp som kod i din beställning.

Kategorier
Händelser

Dagens marknad i Varnum 9/4-17

Tack till alla som besökte min bod och alla intressanta diskussioner.

Många smakade för första gången på den fermenterade hälsodrycken Kombucha. Läs om dess välgörande effekter i min tidigare blogginlägg.

Kontakta mig om du vill köpa en “svamp” till marknadspris 100 kr.

Kategorier
Monica tipsar

Avokadons goda egenskaper

Nu finns två nya produkter i Monicas bod som innehåller avokadoolja, Hudlotion Avokado och Hudcremé Avokado.

Avokado

Avokado innehåller många bra näringsämnen. Bland annat innehåller den många nyttiga fetter bl.a. enkelomättade fetter. Avokado innehåller dessutom antioxidanter som karotenoider och fenoler som kan hjälpa till att förebygga inflammationer samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen. Under den gröna ytan finns över 14 mineraler, protein, 18 essentiella aminosyror, fibrer, karotenoider, omega 3, vitamin B, C, E och K, och mycket mer. Förutom längre mättnadskänsla, och massor av näring, skyddar avokadon även mot hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och hjärnsjukdomar. Dess alla näringsämnen, bra fetter och fibrer kan även hjälpa till att sänka LDL och höja din goda HDL-kolesterol, hjälpa till att reglera blodsockret och hålla inflammationer borta. En riktig superfood med andra ord!

Som det visar sig gör avokadons karotenoider en hel del för vår kropp. Både lutein och andra ämnen som finns i avokado som kallas zeaxantin fungerar även mot oxidativ UV-skada och håller huden len och frisk. Den enkla absorptionen av vår kropp från karotenoider i avokados i jämförelse med många andra frukter och grönsaker gör att äta avokado varje dag till ett klokt val.

Avokadoolja är en fet näringsrik olja och passar utmärkt mot torr hy samt mogen hy med rynkor. Avokadoolja kan med fördel även användas vid olika hudbesvär, hudinflammation, hudsprickor samt på solskadad hud.

Kategorier
Monica tipsar

Tips för hud och hår

Om du har problem med t.ex. torr hy, eksem eller fett och “frissigt” hår så kan du hitta svaren på problemen i ditt skafferi. Det finns många bra produkter för hud och hår som vi egentligen använder i matlagning. Det som är bra livsmedel är också bra hudvårdsprodukter.

Nedan följer några tips!

  • Använd kokosnötolja eller sheasmör till torr hy. Till t.ex. baby med eksem och torr hy passar dessa extra bra. Jag har av dessa produkter tillverkat en lyxigare lotion, hudlotion Vanilj. Den är mer flytande än kokosoljan och sheakrämen.
  • Använd Hudcremén Johannesört till eksem och lättare psoriasis. Krämen kan du själv göra av bivax, olivolja och johannesörtolja. Johannesörtolja kan du tillverka av blommorna från johannesört samt olivolja.
  • Tvätta håret med olivtvål (hård, ej flytande) och skölj sedan med hårbalsam äppelcidervinäger/rosmarin. Läs om detta i tidigare blogginlägg.
  • Ta bort maskara och smink med olivolja eller annan olja i hemmet. Kokosnötolja går också bra! Ta oljan på en tygbit (undvik att köpa pads) och smörj in oljan i ansiktet (inom kemin kallas detta “Lika löser lika”). Skölj sedan med vatten.
  • Använd bikarbonat som torrschampo
  • Fotbad med olivolja eller annan olja (mandelolja). Massera fot och ben under tiden. Smörj in fötterna med antiseptisk hudkräm ex. Johannesört Rosmarinkräm Morotskräm eller Avokadokräm.
Kategorier
Allmänt

Homeparty vegetariska hudprodukter

Du och dina vänner får gärna boka Homeparty/workshop med Monicas Bod.

Använd anmälningsblanketten.

Tidigare Homeparty: Den 5 april 2017 håller jag en afterwork/workshop för föreningen Yggdrasil på Högskolan i Borås.

Kategorier
Händelser

Marknad i Varnum 9/4 2017

Nu är det snart dags för vårens marknad i Varnum, den 9 april 2017 kan du komma och klämma och känna på mina produkter. Du får provsmaka på min nybrygda kombacha!

Välkomna!

Kategorier
Monica tipsar

Fermentering

Många av de goda och nyttiga produkter man kan göra i köket kan kopplas till den biokemiska processen Fermentering. Du kan fermentera nästan alla grönsaker du köper hem (se recept). Du kan fermentera drycker t.ex. mjölk och då får du en syrad fil/youghurt produkt. Te och Kombucha är ett exempel. Ett annat är den svenska uppfinningen Proviva. Där har människans egna bakteriekultur tillsats en juice. Vid bakning med surdeg har en fermentering skett mellan mjöl och vatten.

Nyttan med att äta fermenterade/mjölksyrade produkter är många (läs Sandbergs artikel).

  • Det som gör fermenterade (syrade) grönsaker och syrad mjölk så nyttigt är att de mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet får växa till sig i antal. De syrliga små bakterierna gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra slemhinnor. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika* – oss friskare.
  • Mjölksyrabakterierna hjälper också kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler, säger Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.
  • Bland annat gäller det järn och zink, som blir mer lättillgängliga för kroppen av syrade livsmedel. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. De mjölksyrade grönsakerna har dessutom en  fördel jämfört med tillagade grönsaker: de prebiotiska bakterierna finns kvar eftersom grönsakerna i princip är färska. Om vi värmer grönsakerna dör prebiotikan.
  • Syrning är också ett sätt att få ner grönsakernas GI-värde. Det ger en långsammare blodsockerhöjning vilket gör att man håller sig mätt längre, förklarar Ann-Sofie Sandberg.
  • Men nu är det inte bara grönsaker som går att jäsa hemma. En trend är att göra kombucha, ett asiatiskt hälsote, som får jäsa med socker och mjölksyrakultur. En svensk och betydligt mer lättlagad hälsodryck är den klassiska filbunken. Egen filbunke kan man lätt göra av mjölk. Man kan sedan spara en liten klick av den till nästa filbunke, precis som med surdeg, där man sparar en bit deg med bakteriekultur till nästa bak, säger Ann-Sofie Sandberg.
  • Även kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet. Salladen är klassad som en av världens fem mest hälsosamma super foods. Bland de andra superlivsmedlen på listan finns oliver, soja och yoghurt – som även de är syrade. Så surt är verkligen sunt, om man får tro världens hälsoexperter. Dessa produkter kallas för prebiotiska då de är mat till de goda probiotiska bakterierna.

* Skillnad mellan probakterier och prebakterier är att probakterierna är det är alltså goda bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret. Prebakterierna är “mat” för probakterier och är viktiga i att probakterierna trivs  och förökar sig.

Kategorier
Allmänt

Ny olivtvål

Ny olivtvål! Nu har jag tillverkat några olivtvålar efter den “kalla” processen. De ligger just nu i mogningsfasen innan användning.

Att tillverka din egen tvål (den kalla processen) kan du enkelt göra i köket. Du kan hitta många filmer på Youtube som visar processen. Man kan tillsätta dofter, kryddor eller mörk choklad precis innan man häller tvålmassan i formar. Du kan använda mjölkkartonger, Cantadou färskostaskar eller specialformar för tvåltillverkning (finns hos Panduro).

De får under två dagar ligga i formen/formarna innan man tar ut dem och de kan torka/mogna under 8 veckor. Ju längre de får mogna desto bättre, likt god ost och vin.

Sedan kan du använda din olivtvål till hår- och hudtvätt. Om du inte själv vill/orkar tillverka själv, då kan du enkelt beställa av mig.

Recept: Monicas olivtvål

75 g olivolja

24 g vatten

10 g NaOH (natriumhydroxid, i mataffären kallas den för kaustiksoda)

1. Väg upp 24 g vatten

2. Väg upp 10 g NaOH

3. Häll NaOH i vatten, inte tvärtom! OBS! Använd skyddshanskar och glasögon

4. Väg upp olivoljan i en kastrull. Värm den till 50 grader.

5. Häll oljan i en stor bunke. Tillsätt NaOH lite i sänder, rör om. Använd mixerstav och vispa försiktigt i början.

6. Tillsätt doftämnen om så önskas efter ett tag.

7. När vispen lämnar spår i smeten är det dags att hälla smeten i små plastformar, ex . Cantadou färskostformar.

8. Låt stå i formarna i 2 dagar.  Tag ur tvålen ur formen/formarna.

9. Låt tvålarna stå och mogna i minst 8 veckor, ju längre desto bättre, som gott vin och ost, ju äldre desto bättre. Tvålprocessen fortsätter i tvålen efter den första dagen.