Kategorier
Monica tipsar

Tips för hud och hår

Om du har problem med t.ex. torr hy, eksem eller fett och ”frissigt” hår så kan du hitta svaren på problemen i ditt skafferi. Det finns många bra produkter för hud och hår som vi egentligen använder i matlagning. Det som är bra livsmedel är också bra hudvårdsprodukter.

Nedan följer några tips!

  • Använd kokosnötolja eller sheasmör till torr hy. Till t.ex. baby med eksem och torr hy passar dessa extra bra. Jag har av dessa produkter tillverkat en lyxigare lotion, hudlotion Vanilj. Den är mer flytande än kokosoljan och sheakrämen.
  • Använd Hudcremén Johannesört till eksem och lättare psoriasis. Krämen kan du själv göra av bivax, olivolja och johannesörtolja. Johannesörtolja kan du tillverka av blommorna från johannesört samt olivolja.
  • Tvätta håret med olivtvål (hård, ej flytande) och skölj sedan med hårbalsam äppelcidervinäger/rosmarin. Läs om detta i tidigare blogginlägg.
  • Ta bort maskara och smink med olivolja eller annan olja i hemmet. Kokosnötolja går också bra! Ta oljan på en tygbit (undvik att köpa pads) och smörj in oljan i ansiktet (inom kemin kallas detta ”Lika löser lika”). Skölj sedan med vatten.
  • Använd bikarbonat som torrschampo
  • Fotbad med olivolja eller annan olja (mandelolja). Massera fot och ben under tiden. Smörj in fötterna med antiseptisk hudkräm ex. Johannesört Rosmarinkräm Morotskräm eller Avokadokräm.
Kategorier
Händelser

Marknad i Varnum 9/4 2017

Nu är det snart dags för vårens marknad i Varnum, den 9 april 2017 kan du komma och klämma och känna på mina produkter. Du får provsmaka på min nybrygda kombacha!

Välkomna!

Kategorier
Monica tipsar

Fermentering

Många av de goda och nyttiga produkter man kan göra i köket kan kopplas till den biokemiska processen Fermentering. Du kan fermentera nästan alla grönsaker du köper hem (se recept). Du kan fermentera drycker t.ex. mjölk och då får du en syrad fil/youghurt produkt. Te och Kombucha är ett exempel. Ett annat är den svenska uppfinningen Proviva. Där har människans egna bakteriekultur tillsats en juice. Vid bakning med surdeg har en fermentering skett mellan mjöl och vatten.

Nyttan med att äta fermenterade/mjölksyrade produkter är många (läs Sandbergs artikel).

  • Det som gör fermenterade (syrade) grönsaker och syrad mjölk så nyttigt är att de mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet får växa till sig i antal. De syrliga små bakterierna gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra slemhinnor. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika* – oss friskare.
  • Mjölksyrabakterierna hjälper också kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler, säger Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.
  • Bland annat gäller det järn och zink, som blir mer lättillgängliga för kroppen av syrade livsmedel. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. De mjölksyrade grönsakerna har dessutom en  fördel jämfört med tillagade grönsaker: de prebiotiska bakterierna finns kvar eftersom grönsakerna i princip är färska. Om vi värmer grönsakerna dör prebiotikan.
  • Syrning är också ett sätt att få ner grönsakernas GI-värde. Det ger en långsammare blodsockerhöjning vilket gör att man håller sig mätt längre, förklarar Ann-Sofie Sandberg.
  • Men nu är det inte bara grönsaker som går att jäsa hemma. En trend är att göra kombucha, ett asiatiskt hälsote, som får jäsa med socker och mjölksyrakultur. En svensk och betydligt mer lättlagad hälsodryck är den klassiska filbunken. Egen filbunke kan man lätt göra av mjölk. Man kan sedan spara en liten klick av den till nästa filbunke, precis som med surdeg, där man sparar en bit deg med bakteriekultur till nästa bak, säger Ann-Sofie Sandberg.
  • Även kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet. Salladen är klassad som en av världens fem mest hälsosamma super foods. Bland de andra superlivsmedlen på listan finns oliver, soja och yoghurt – som även de är syrade. Så surt är verkligen sunt, om man får tro världens hälsoexperter. Dessa produkter kallas för prebiotiska då de är mat till de goda probiotiska bakterierna.

* Skillnad mellan probakterier och prebakterier är att probakterierna är det är alltså goda bakterier som lever inom oss, främst i tunn- och tjocktarmen, och hjälper till med allt från matsmältning, vitaminproduktion till att stärka immunförsvaret. Prebakterierna är ”mat” för probakterier och är viktiga i att probakterierna trivs  och förökar sig.

Kategorier
Allmänt

Ny olivtvål

Ny olivtvål! Nu har jag tillverkat några olivtvålar efter den ”kalla” processen. De ligger just nu i mogningsfasen innan användning.

Att tillverka din egen tvål (den kalla processen) kan du enkelt göra i köket. Du kan hitta många filmer på Youtube som visar processen. Man kan tillsätta dofter, kryddor eller mörk choklad precis innan man häller tvålmassan i formar. Du kan använda mjölkkartonger, Cantadou färskostaskar eller specialformar för tvåltillverkning (finns hos Panduro).

De får under två dagar ligga i formen/formarna innan man tar ut dem och de kan torka/mogna under 8 veckor. Ju längre de får mogna desto bättre, likt god ost och vin.

Sedan kan du använda din olivtvål till hår- och hudtvätt. Om du inte själv vill/orkar tillverka själv, då kan du enkelt beställa av mig.

Recept: Monicas olivtvål

75 g olivolja

24 g vatten

10 g NaOH (natriumhydroxid, i mataffären kallas den för kaustiksoda)

1. Väg upp 24 g vatten

2. Väg upp 10 g NaOH

3. Häll NaOH i vatten, inte tvärtom! OBS! Använd skyddshanskar och glasögon

4. Väg upp olivoljan i en kastrull. Värm den till 50 grader.

5. Häll oljan i en stor bunke. Tillsätt NaOH lite i sänder, rör om. Använd mixerstav och vispa försiktigt i början.

6. Tillsätt doftämnen om så önskas efter ett tag.

7. När vispen lämnar spår i smeten är det dags att hälla smeten i små plastformar, ex . Cantadou färskostformar.

8. Låt stå i formarna i 2 dagar.  Tag ur tvålen ur formen/formarna.

9. Låt tvålarna stå och mogna i minst 8 veckor, ju längre desto bättre, som gott vin och ost, ju äldre desto bättre. Tvålprocessen fortsätter i tvålen efter den första dagen.

Kategorier
Monica tipsar

Bra rengöringstips!

Nedan hittar du några enkla och billiga tips att rengöra olika saker i hemmet. Till exempel ugnen, duschen-kakel, fönsterputs, silverputs m.fl.

Ugnsrengöring. Dags att rengöra ugnen? Det finns några bra, billiga och enkla sätt att rengöra ugnen invändigt utan att köpa dyra rengöringsprodukter. De två som jag presenterar nedan är dem jag använder mig av mest. Ugnen blir skinande blank och ren!

  • Smörj in insidan av ugnen med såpa. Sätt på ugnen på 50-70 grader i 30 min. Skölj av med vatten.
  • Blanda bakpulver med kallt vatten till den pasta. Smörj hela ugnen med pastan även gallret. Låt stå över natten. Fyll en sprayflaska med vinäger/ättika och spraya över hela ugnen. Det kommer att börja bubbla (koldioxidgas) då en basisk och ett surt ämne träffar varandra. Helt ofarligt! Torka sedan av med vatten.

Länk: tipset från Leva & Bo http://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/sa-latt-later-du-din-ugn-rengora-sig-sjalv/

Kakeltvätt. Bra kakeltvätt som utgår från äppelcidervinäger! Den är även billig och naturnära.

250 ml flytande diskmedel
250 ml uppvärmd vinäger/ättika
1 tratt
1 sprayflaska
1 svamp

Så gör du: Värm upp vinägern/ättikan på spisen. Det bör vara mycket varmt, men inte så att du bränner dig. Använd tratten för att fylla upp med diskmedel och vinäger i en sprayflaska. Skaka blandningen kraftigt. Sedan kan du spraya en liten mängd på ytan som ska rengöras och gnugga den lätt med en svamp. Låt medlet verka i cirka 30 minuter, innan du spolar det smutsiga området med kallt vatten. OBS! Doften av ättika försvinner efter ett tag! Tvättmedlet passar även till handfat, badkar och toalettstol.

Fönsterputs.                                                                                                      1 matsked ättika och 1 liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset. Torka med en mikrofiberduk.

Silverputs.                                                                                                               Materiel: En form, Aluminiumfolié, Bikarbonat,  Hett vatten

Gör så här: Kläd en form med aluminium. Strö bikarbonat i botten och lägg i silversakerna. Strö bikarbonat över besticken. Häll kokhett vatten över besticken. Låt verka ett tag. När vattnet har svalnat häller man av vattnet och i botten ligger de blänkande besticken.

Fler tips! Att städa med bikarbonat och ättika – så gör du

Saknar du rengöringsmedel hemma och ska städa?

Lugn, du behöver bara två ingredienser för att hålla rent.

Med natriumbikarbonat och ättika håller du hemmet i topptrim – de funkar nämligen utmärkt till rengöring!

Med natriumbikarbonat och vinäger har du allt du behöver för att hålla hemmet rent. Dessutom är det miljövänligt. Oavsett om du ska ge dig på en grisig ugn eller ska putsa din köksbänk är dessa medel ett alldeles utmärkt alternativ till giftiga och dyra kemikalier.

Med vårt tips sparar du både pengar och på miljön, på samma gång!

Fläckar på mattan

Blanda lika delar vatten och ättika och spraya på fläcken. Blöt med en handduk. Göra om tills fläcken är borta.

Göra ren kaffebryggare

Häll i två koppar ättika och kör igenom bryggaren. Fyll sedan med vatten och kör en gång till.

Rengör köksbänken

Mixa en kopp vatten, en kopp ättika och 9 droppar citronolja. Spraya på köksbänken och torka med en mikrofiberduk. För extra kraft, värm mixen i mikrovågsugnen. Obs! Använd inte vinäger på granit, marmor eller bänkskivor av sten.

Koppar och muggar

Ta en del natriumbikarbonat och två delar vatten och låt stå över natten. På morgonen är det bara att diska bort fläckarna med en svamp.

Sköljmedel av ättika och bikarbonat

Gör ditt eget sköljmedel! Blanda 3 deciliter ättika med 1/2 deciliter vatten och värm i mikron en minut. Blanda sedan i 1/2 deciliter natriumbikarbonat, och, om du vill, 8 droppar av din favoritolja för att få doft.

Egen glas- och fönsterputs

1 matsked ättika och 1 liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset. Torka med en mikrofiberduk.

Rengör ugnen

Metod 1: Skrubba botten och sidorna i ugnen med natriumbikarbonat och stålull.

Metod 2: Häll 2 deciliter ättika i en sprayflaska och sprid 1 deciliter bikarbonat på botten av ugnen. Spraya ättikan så det bildas skum. Håll natriumbikarbonaten fuktig genom att spraya på ättika vid behov. För ugnssidorna, mixa natriumbikarbonaten med vatten för att få en tjock pasta. Smeta ut det på sidorna och spraya med ättikan. Låt det sitta så länge du kan. Torka bort och tvätta med varmt vatten.

Rengör kastruller och stekpannor med bikarbonat

För att få bort fastbränd mat, sprid natriumbikarbonat på det brända området, tillsätt hett vatten och låt vara över natten. På morgonen kan du skrubba med en sträv tvättsvamp.

Duschväggar, dörrar och draperier – få rent med ättika

För att förhindra mögel från att bildas, spraya väggar, draperier och duschdörrar med ättika efter att du duschat.

Rengör tvätthoar och badkar med ättika

Spraya med ättika och torka!

Sko-deodorant

Strö natriumbikarbonat i skorna. Låt vara över natten. Skaka ur det innan du använder skorna.

Handdukar

För att fräscha upp illaluktande handdukar, tvätta dem i varmt vatten och en deciliter ättika, sen en gång till i hett vatten och 1/2 deciliter natriumbikarbonat. Använd inte vanligt tvättmedel under denna process. Tvättmedel stannar ofta kvar i handdukar och kan behålla dofter.

Här ska du inte använda natriumbikarbonat och ättika:

  • Använd inte ättika på blanka ytor eftersom det är en syra och kan ta bort glansen. Det samma gäller bänkskivor av granit och marmor.
  • Använd inte bikarbonat på ytor som lätt får repor.
  • Är du osäker, testa först på en mindre yta där det inte syns så mycket.

Källa: Today.com

Lycka till!/Monica

Kontakta mig (kontakt@monicasbod.se) om du också har ett liknande eller bättre sätt. Alla sätt är bra utom de dåliga/dyra!

Kategorier
DIY - Övrigt

Tillverka egen Kombucha (SCOBY) te

Nu har jag under en tid tillverkat egen fermenterad dryck av den japanska ”svampen” kombucha efter tips av dotter Therére och arbetskamraten Helena. Jag visste inte vad detta var. Therése bjöd på drycken och efter några veckor fick jag en ”babykombucha” av henne och tillverkningen startade. Efter en vecka testade jag min första egenbrygda kombuchadrink. Lite ovanlig smak men god. Jag gillar fil och fermenterade grönsaker så det var ok. Har sedan dess tagit en drink varje dag. Min man Jan-Olof som inte gillar filmjölk mm. har lite svårt för den syrliga drycken. Då får jag smaksätta den med valfri frukt över 2 dagar. Mums! Här kan man laborera med sina älsklingsfrukter och smaker.

Kombucha kallas även för Volgasvampen eller tesvampen men är egentligen ingen ”svamp” utan en symbios mellan jästsvampar och mjölksyrabakterier, en SCOBY (Symbiothic Colony Of Bacteria and Yeast), som fermenteras (jäser) med te. Under processen bildas bland annat B-vitamin och antioxidanter.

Svampen har sitt ursprung från Kina omkring 220 före Kristus och kallades för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat te och är ett ”raw food”. Raw food innebär att livsmedlet inte hettats upp över 42-47 grader under framställningen vilket gör att alla färska näringsämnen finns kvar.

Så här tillverkar du Kombucha-te

Processen liknar surdeg. Alltså en fermentering. Man får mata svampen med jämna mellanrum med te och socker.

  1. Koka upp 1 liter vatten. Lägg i två påsar med ekologiskt te. Välj det te du tycker bäst om. Drycken blir nyttigast med grönt te. Svampen kommer att bli färgad av omgivningen. Man kan lägga det gröna tepulvret i en påse för att slippa ”sump” i drycken och i gelésvampen. Detta är ju bara en kosmetisk del och har absolut inget med smaken att göra.
  2. Tillsätt 1 dl ekologiskt strösocker. Rör om.
  3. Låt teet svalna till ca 25 grader i en stor glasburk.
  4. Lägg i en Kombuchasvamp och täck med linne/bomullshandduk. Ta ett gummiband över handduken och burkens öppning. Detta så att inga bakterier kommer in i teet.
  5. Låt stå i rumstemperatur  i 1,5 vecka eller längre. Ju längre ju surare blir drycken och innehåller fler goda bakterier. Allt efter tycke och smak
  6. Du kan smaksätta den med bär, kryddor (exempelvis ingefära) och med en nypa socker eller helt naturlig. Helt efter tycke och smak. Låt bären ligga i drycken i två extra dagar.
  7. När den är klar kan du förvara den i kylskåp. I rumstemperatur fortsätter fermenteringsprocessen och du får bubbeldryck!
  8. Efter några omgångar får du bara fler svampar och kan låta dem stå och vila eller ge bort i present till dina vänner.

Du kan dricka kombachadrycken när du vill och hur mycket du vill. Jag har inte hittat någon information som beskriver ”risker” att dricka för mycket kombucha. Men det är som med allt annat, dricker du för mycket vatten blir detta också ett gift. Drick med måtta! Har du som läsare hittat texter som visar på risker på att dricka för mycket kombucha? Hör av dig till mig! Jag har hittat texter från andra som testat kombucha och de är bara positiva. Camilla Karlsson i Norrköping berättar om sin oroliga mage (IBS) som är helt återställd med hjälp av SCOBY-kombucha.

Big Book of Kombucha förklarar

Recept på hur man brygger fram en egen scoby;

1 flaska opastöriserad, ofiltrerad och naturell kombuca.

1 liter kokt gärna filtrerat vatten (utan klor).

Ca 3 gram ekologiskt naturellt te.

1 dl ekologiskt rårör/strösocker.

Rör ut sockret i det kokta vattnet noga. Lägg i teet och låt det dra minst 20 minuter och svalna till under 28 grader. Häll i kombuchan. Täck öppningen med oblekt kaffefilter/duk. Sätt behållaren mörkt och dragfritt. Rör inte behållaren på minst 15 dagar tills en minst 0,5 cm tjock scoby har bildats.

I boken Big Book of Kombucha står följande om vad som sker i bryggningen och varför man har en scoby (jag har översatt till svenska då den enbart finns på engelska) Läs gärna igenom allt då texten svarar på många frågor;

En SCOBY är en biofilm-matta, det vill säga en massa bakterier och jäst ihopbundna med cellulosa nanofibrer. De primära bakterierna i en SCOBY är Komatagaeibacter xylinum (aka Acetobacter xylinum), vilket ger stora mängder cellulosa, även om det också kan finnas någon av flera andra stammar. Bakterierna och jästerna i en SCOBY är beroende av varandra, i och med att biprodukterna från jästfermentationen ger mat åt bakterierna och biprodukterna från bakteriefermentationen ger mat åt jästen. De bygger den mattliknande cellulosastrukturen för att göra det enklare att arbeta tillsammans. Tänk på en SCOBY som en lägenhetsbyggnad med jäst som lever på vissa våningar och bakterier på andra. Mattan skyddar det jäsande teet – deras matkälla – mot infiltration av främmande bakterier och jäst. Scobyn minskar också avdunstningen av vätska medan den håller sig kvar i mer av den naturligt förekommande karboneringen när fermenteringen fortskrider. Och Scobyn underlättar för kombuchan att överföra bakterier och jäst från en sats till nästa, vilket säkerställer fortsatt fortplantning av valda stammar och arter. Symbiosen mellan bakterier och jäst verkar som ett försvar till patogena organismer som kan försöka invadera fermenteringen. Det låga pH-värdet hos startvätskan och kulturen stör cellmembranen från oönskade bakterier, medan flera av de friska organiska syrorna som skapar det låga pH-värdet i första hand visar specifika antibakteriella, antivirala och andra antimikrobiella egenskaper. Denna dubbla funktion gör kombucha ännu effektivare som en hälsodryck eftersom det minskar den lilla sannolikheten att bryggen kommer att utveckla några toxiner.

Scobyn är moderskeppet åt miljontals mikroorganismer, som alla arbetar tillsammans för att stödja deras fortsatta existens.

När Scobyn och startvätskan först tillsätts till en ny bryggning med sött te går jästen direkt till arbetet med att bryta ner de svaga kemiska bindningarna i sackarosmolekylen, klyver den i komponenter av fruktos och glukos. I detta skede, när syret ännu är lättillgängligt, så använder jästen syret till att skapa koldioxid och vatten, och jästcellerna flyter nära vätskans yta. När jästen bryter ner sockret så använder bakterierna glukosen till energi för att spinna nanofibrer av cellulosa, alltså för att bygga det nya lagret över bryggningens övre del.

När den nya (baby)-Scobyn helt täcker bryggkärlets yta så minskar syrehalten i teet, vilket gör att jästen växlar från cellandning till jäsning. Nu börjar jästen producera koldioxid och etanol, vilket bakterierna använder för att syntetisera syrorna som ger kombuchan sin syrliga smak och bidrar till dess hälsofördelar. Vid denna tidpunkt faller några av de förbrukade jästcellerna till botten av kärlet och skapar ett lager av brunt slam.

Fermentering och cellandning är de två processerna som jäst metaboliserar (bryt ner) kolhydrater (socker). Fermentering sker under anaeroba förhållanden (utan syre) och är processen där jäst bryter ner sockerarter i koldioxid och etanol. Cellandningen sker under aeroba förhållanden (med syre) och omvandlar socker till koldioxid och vatten. Kombucha är en unik jäsning genom att man använder båda processerna vid olika tider i bryggcyklen.

Kategorier
Allmänt

Raggsockar

Under nyårshelgen har jag använt mina grillpinnar som strumpstickor. Idén till dem kom då jag ville sticka babysockar till mina barnbarn och hittade inte så tunna strumpstickor min garnlåda. Sagt och gjort så tog jag fem grillpinnar, kortade och sandpapprade dem. Härliga att sticka med och så billiga!

20170102_175846120161229_2055191

Kategorier
Händelser

Från min workshop 16/11

Det blev en trevlig kväll med aktiviteter i alla vrår på Forshaga. Vad duktiga alla var! Det blev en antal julklappar fyllda med hudlotion och hudkrämer till nära och kära.

[huge_it_gallery id=”4″]

Kategorier
Händelser

Ny workshop

Min förra workshop togs varmt emot och därför har jag nu bokat in ytterligare ett tillfälle.

Det blir i mitten av november, då de flesta tycker det är trevligt att skapa några extra burkar hudprodukter som de kan ge bort i julklapp.

Anmälan och information »

Varmt välkomna!

Kategorier
Allmänt

Från min workshop

 

Jag höll i en workshop i Nitta häromveckan.
Det var första gången och då det mottogs väldigt bra, vi hade det väldigt trevligt!,

img_5812